Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Bodur zeytin ağaçlarında yapılan budama türleri şunlardır:
- Şekil budaması 1. Ağaç, 0,6-1 metre yükseklikteki gövdeden, 15-20 cm aralıklarla düzgün dağılım gösteren 3 dal bırakılarak şekillendirilir 1.
- Mahsul budaması 1. Ağaç güneş ışınlarından azami olarak yararlanacak şekilde, tacın iç kısmındaki ışıklanma artırılarak yapılır 1.
- Gençleştirme (yenileme) budaması 1. Ana dal seviyesinde kademeli olarak yapılır 1. Yeni çıkan sürgünlerin tam olarak ışık alması sağlanır 1.
Bodur zeytin ağaçları, genellikle ilkbahar (mart ve nisan ayları) ve sonbahar (eylül ve ekim ayları) aylarında budanır 3. Ancak, ağacın durumu ve hava koşulları göz önünde bulundurularak farklı zamanlarda da budama yapılabilir 3.
Budama işlemi, uzman kişiler tarafından veya uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda yapılmalıdır 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: