• Buradasın

    Yapraklı üzüm kaç göz üzerinden budanmalı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Yapraklı üzüm, çubuğun kalınlığına ve gelişimine bağlı olarak farklı göz sayılarında budanabilir:
    • Kısa budama: Goble ve Kordon terbiye sistemlerinde uygulanır, çubuklar 2-4 göz üzerinden budanır 234.
    • Karışık (uzun) budama: Bir kısa (2 göz) ve bir uzun (8-16 göz) budama yapılır, genellikle verimli veya dip gözleri az verimli çeşitlerde uygulanır 234.
    • Uzun budama: Ürün çubukları 5-7 göz üzerinden kesilir, genellikle verimli veya dip gözleri az verimli çeşitlerde uygulanır 3.
    Budama yapılırken, asmanın bir önceki yılda gösterdiği gelişim izlenir 34. Çubuklar fazla sayıda, normalden daha kalın ve kuvvetli geliştiğinde, önceki yıl yeterince göz bırakılmadığının belirtisi olup çubuk ve göz sayısı arttırılmalıdır 34.

    Konuyla ilgili materyaller

    En iyi üzüm budama nasıl yapılır?

    En iyi üzüm budama için aşağıdaki adımlar izlenmelidir: 1. Zamanlama: Budama, yaprak dökümünden sonra, gözlerin kabarmaya başladığı döneme kadar olan kış aylarında yapılmalıdır. 2. Göz Sayısı: Bırakılacak göz sayısı, asmanın türüne, iklim ve toprak koşullarına bağlıdır. 3. Hastalıklı Dallar: Hastalıklı çubuklar budanarak çıkarılmalı ve yakılmalıdır. 4. Tecrübe: Budama, tecrübe gerektiren bir işlemdir; yanlış budama asmanın ömrünü kısaltabilir veya ürün kalitesini düşürebilir. Yaz budaması ise kış budamasındaki hataları düzeltmek, çiçek salkımı ve yaprak alma işlemleri için yapılır. Budama hakkında daha fazla bilgi ve doğru uygulama için yerel tarım uzmanlarına danışılması önerilir.

    Üzüm bağı ilkbaharda nasıl görünür?

    Üzüm bağı ilkbaharda şu şekilde görünür: Tomurcuk kırılması. Sürgünlerin büyümesi. Çiçeklenme. Veraison. Asma kamışının olgunlaşması. İlkbaharda üzüm bağının havadan görünümüne iStock fotoğraf sitesinden ulaşılabilir.

    Asma budaması en geç ne zaman yapılır?

    Asma budaması en geç 15 Mart tarihine kadar yapılmalıdır. Ancak, kışları ılık geçen bölgelerde, hava ve toprak koşullarının elverişli olduğu durumlarda budama yaprak dökümünden itibaren daha erken yapılabilir. Budamanın, asmanın dinlenme döneminde, yani yapraklarını döktükten sonra yapılması önerilir.

    Üzüm budaması hangi ayda yapılır?

    Üzüm budaması, 15 Kasım ile 15 Mart tarihleri arasında yapılmalıdır. Bu dönemde hem budanan filizlerin donma riski ortadan kalkar hem de daha sağlıklı şekilde büyüme olanağı bulur. Kışları ılık geçen bölgelerde yaprak dökümünden itibaren hava ve toprak koşullarının elverişli olduğu dönemlerde de budama yapılabilir. Budama işlemi için en uygun zaman, iklim koşullarına ve asmanın gelişme durumuna bağlı olarak belirlenir. Budama işleminin tecrübe gerektiren bir işlem olduğu ve yanlış budamaların asmaların ömrünü kısalttığı gibi üründe kalite kayıplarına neden olduğu unutulmamalıdır.

    Bağlarda kış budamasında kaç göz bırakılır?

    Bağlarda kış budamasında kaç göz bırakılacağı, asmanın bir önceki yıldaki gelişme durumuna ve çeşit özelliklerine bağlıdır. Kısa budama: Dip gözleri verimli olan çeşitlerde, çubuklar 1-3 göz üzerinden budanır. Orta budama: Bayrak üzerinde 4-7 göz bırakılır. Uzun budama: Bayrak üzerinde 8-15 göz bırakılır, bazı durumlarda göz sayısı 20'ye kadar çıkabilir. Budama sırasında, çok kalın veya çok ince çubuklar ile boğum araları çok dar veya çok geniş olan çubuklar ürün çubuğu olarak bırakılmamalıdır.