Buradasın
Çam fıstığı en iyi nasıl yetiştirilir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Çam fıstığı yetiştirmek için aşağıdaki adımlar izlenebilir:
- Tohum Hazırlığı: Çam fıstığı tohumları, 20°C'lik suda 48 saat bekletilir 3.
- Toprak Ekimi: Tohumlar, tortulu ve yumuşak bir toprağa ekilir ve çatlayana kadar bekletilir 3.
- Çimlendirme: Çatlayan tohumlar, plastik bardaklara veya tohumluklara alınarak çimlenmesi sağlanır 3.
- Saksıya Alma: Ortalama 15 gün sonra çimlenen fideler saksılara alınır 3.
- Toprak Transferi: Fidanlar, mart ile nisan ayları arasında saksı toprağının bir kısmıyla beraber kalıcı olarak topraklara alınır 3.
- Dikim Aralığı: Fidanlar arasında en az 4-6 metre mesafe bırakılır 2.
- Yükseklik ve Hava Akışı: Yüksek ve hava akışının bol olduğu bölgelere dikim yapılır 3.
Çam fıstığı ağaçları, dikildikten sonraki ilk 8 yıl hasat vermez 3. Ağaçlar yaşlandıkça verdikleri hasat da zenginleşir 3.
Çam fıstığı yetiştiriciliği için uygun iklim ve toprak koşullarının sağlanması, düzenli sulama, gübreleme ve zararlı böceklerden korunma gibi bakım işlemlerinin yapılması gereklidir 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: