Buradasın
Ayçiçeği ekerken nelere dikkat edilmeli?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Ayçiçeği ekerken dikkat edilmesi gerekenler:
- Tohum Seçimi: Temiz, yüksek çimlenme ve çıkış gücüne sahip, sertifikalı tohumlar kullanılmalıdır 14. Orobanş (verem otu) görülen tarlalarda parazite dayanıklı tohumlar tercih edilmelidir 14.
- Ekim Zamanı: Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Mart, Marmara, Orta Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde Nisan, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise Mayıs ayında ekim yapılır 12.
- Toprak Hazırlığı: Toprak, 20-25 cm derinliğinde sürülmeli, kazayağı ve tırmık ile 10-15 cm derinliğinde işlenmelidir 1. Toprak pH'ının 6.0-7.5 arasında olması idealdir 5.
- Ekim Derinliği: Ekim derinliği, tohumun türüne ve toprak yapısına bağlı olarak 3-5 cm arasında olmalıdır 5.
- Sulama ve Gübreleme: Ayçiçeği suya ihtiyaç duyan bir bitkidir, özellikle çiçeklenme döneminde yeterli sulama sağlanmalıdır 5. Gübreleme, toprak analizine göre yapılmalı ve azot, fosfor, potasyum gibi besin maddeleri içermelidir 5.
- Ekim Nöbeti: Ayçiçeği topraktan fazla besin maddesi kaldırdığı için ekim nöbeti uygulanmalıdır 12.
- Yabancı Ot ve Zararlılarla Mücadele: Fungus hastalıklarına karşı fungisit ilaçlar kullanılmalı, böcek ilaçları ile zararlılarla mücadele edilmelidir 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: