Buradasın
Konaklama işletmelerinde maliyet muhasebesi nasıl yapılır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Konaklama işletmelerinde maliyet muhasebesi, aşağıdaki adımlar izlenerek yapılır:
- Satın Alma ve Stok Yönetimi: Dönem başı yiyecek-içecek stokları, satın alımlar ve depodan yapılan teslimatlar takip edilir 1.
- Depodan Çıkış ve Üretim Kontrolü: Depodan çıkan malzemeler ve üretim süreci kontrol edilir 13.
- Maliyet Hesaplamaları: Yiyecek-içecek maliyetleri, aylık ve günlük olarak hesaplanır 13.
- Gelir ve Giderlerin Takibi: Gelir getiren departmanların gelirleri ve giderleri takip edilir 35.
- Maliyet Analizleri: Maliyetlerin kontrol altında tutulması ve düşürülmesi için analizler yapılır 34.
- Resmi İşlemlerin Yürütülmesi: Vergi yükümlülükleri ve sosyal güvenlik kesintileri gibi resmi işlemler muhasebe departmanı tarafından yürütülür 3.
Maliyet muhasebesinde tekdüzen hesap planı esas alınır ve bilanço hesapları, gelir tablosu hesapları ile maliyet hesapları kullanılır 1.
Ayrıca, faaliyet tabanlı maliyetleme ve hedef maliyet yönetimi gibi modern maliyet yönetimi yaklaşımları da uygulanabilir 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: