Çay, Türkiye'ye Osmanlı döneminde, İstanbul'daki bazı dükkanların çay ithalatı yapmasıyla gelmiştir. Çayın değerli ve güzel bir içecek olduğunun farkına varan Osmanlı, Sultan II. Abdülhamid döneminde, Çin'den getirilen çay fidanlarını Bursa'ya ektirmiş ancak ekolojik nedenlerle burada çay yetiştirmek mümkün olmamıştır. Yapılan araştırmalara göre Türklerin çayla tanışıklığı aslında çok daha öncelere, Orta Asya'ya dayanmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk, kahvenin pahalılığına karşı çayın Türkiye topraklarında yetiştirilebileceğini ve daha ucuza imal edilebileceğini düşünmüş, bu doğrultuda çalışmalar başlatmıştır. 1900'lü yıllarda, özellikle Rize'de çay yetiştiriciliği konusunda önemli bir büyüme gözlemlenmiştir. Günümüzde Türkiye, dünyada en çok çay üretimi yapılan ülkeler arasında yer almaktadır.