• Buradasın

    Özdeyiş nedir ve örnekleri?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Özdeyiş, bir düşünceyi kısa ve özlü bir şekilde anlatan, bir veya birkaç cümleden oluşan sözlerdir 1.
    Özdeyiş örnekleri:
    1. "Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşındakinin anlayabileceği kadardır." (Mevlâna) 1.
    2. "Boş bir çuvalın ayakta durması zordur." (B. Franklin) 1.
    3. "Yaşlanmak bir dağa tırmanmak gibidir. Çıktıkça yorgunluğunuz artar, nefesiniz daralır ama görüş açınız genişler." (I. Bergman) 1.
    4. "Akıllı olmak da bir şey değil, mühim olan o aklı yerinde kullanmaktır." (Descartes) 34.
    5. "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir." (Mustafa Kemal Atatürk) 34.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    En çok kullanılan özlü söz nedir?
    En çok kullanılan özlü sözlerden biri "Başarı, pes etmeme yeteneğidir" sözüdür.
    En çok kullanılan özlü söz nedir?
    Değer ile ilgili özlü söz nedir?
    Değer ile ilgili özlü sözlerden bazıları şunlardır: "Bir insanın değeri, elde ettikleriyle değil, başkalarına kattıklarıyla ölçülür." – Albert Einstein. "Değer vermek, değer görmenin en kestirme yoludur." – Lao Tzu. "İnsanın değeri, sahip olduğu değil, paylaştığı şeylerle ölçülür.". "Bir insanın değerini, en zor zamanlarında anlayabilirsin.". "Gerçek değer, parayla ölçülemez." – Unknown.
    Değer ile ilgili özlü söz nedir?
    Atasözleri ve özdeyişler nelerdir kısaca özet?
    Atasözleri ve özdeyişler, kısaca şu şekilde özetlenebilir: Atasözleri, halkın ortak ürünü olan, halkın olaylar ve durumlar karşısında edindiği tecrübe ve gözleme dayalı, öğüt verici nitelikte özlü, kısa, çarpıcı kalıplaşmış cümlelerdir. Özdeyişler (vecizeler) ise bir düşünceyi, bir duyguyu, bir ilkeyi kısa ve kesin bir biçimde anlatan, genellikle kim tarafından söylendiği bilinen özlü sözlerdir.
    Atasözleri ve özdeyişler nelerdir kısaca özet?
    Deyim ve atasözleri arasındaki fark nedir?
    Deyim ve atasözü arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Yargı Bildirme: Deyimler bir durumu veya olayı tasvir etmek, açıklamak amacıyla kullanılır ve yargı bildirmezler. 2. Cümle Yapısı: Deyimler genellikle mastar halinde, kelime grupları şeklinde ifade edilir. 3. Amaç: Deyimler yol gösterici bir özelliğe sahip değildir.
    Deyim ve atasözleri arasındaki fark nedir?
    Düşündüren özlü söz nedir?
    Düşündüren özlü sözlerden bazıları şunlardır: "Hayat, başka şeyler planlarken gerçekleşendir." – John Lennon. "Bazı zamanlarda hayatta geri adım atmalı, ileride iki adım atabilmek için". "Başarı, sadece büyük zaferlerde değil, küçük adımlarda ve gösterilen çabalarda da saklıdır". "Gerçek zenginlik, kalpte ve ruhta hissedilir". "Her yeni gün, yeni bir başlangıç ve umut demektir".
    Düşündüren özlü söz nedir?
    10 tane özdeyiş ve anlamı nedir?
    İşte 10 tane özdeyiş ve anlamları: 1. "Bana iyi analar veriniz, size iyi vatandaşlar vereyim." (N. Bonaparte). 2. "Bir ulusun büyüklüğü, akıllı ve erdemli kişilerin sayısıyla ölçülür." (Victor Hugo). 3. "Bir mermer parçası için heykeltıraş ne ise, ruh içinde eğitim olur." (Cervantes). 4. "Bir şeyi bildiğin zaman, onu bildiğini göstermeye çalış. Bir şeyi bilmiyorsan, onu bilmediğini kabul et. İşte bu bilgidir." (Konfüçyus). 5. "Cahil kimsenin yanında kitap gibi sessiz ol." (Mevlana). 6. "Dedikodu, basit ruhlu insanların eğlencesidir." (Jorneille). 7. "Düşünmek ve söylemek kolay, fakat yaşamak, hele başarı ile sonuçlandırmak çok zordur." (Ziya Gökalp). 8. "Fenalıkların ilki ve en büyüğü, haksızlıkların cezasız kalmasıdır." (Eflatun). 9. "Herkes insanlığı değiştirmeyi düşünür ama hiç kimse önce kendini değiştirmeyi düşünmez." (Tolstoy). 10. "Sakla samanı, gelir zamanı.". Anlam
    10 tane özdeyiş ve anlamı nedir?
    Deyişler nelerdir?
    Deyişler, genellikle gerçek anlamından az çok ayrı, kendine özgü bir anlam taşıyan kalıplaşmış söz öbekleridir. Bazı deyişler ve anlamları: 1. "Ağzı kulaklarına varmak": Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. 2. "Akıntıya kürek çekmek": Olmayacak bir iş uğrunda boşuna çaba sarf etmek. 3. "Keçileri kaçırmak": Düşünme yeteneğini kaybetmek, aklını oynatmak. 4. "İki işi aynı anda yapmak" (Latince): İki işi aynı anda yaparsan, ikisini de yapamazsın (Türkçe karşılığı: "Bir koltuğa iki karpuz sığmaz"). 5. "Ağaç yaşken eğilir" (Latince): Islak kil istediğin şekle girer (Türkçe karşılığı).
    Deyişler nelerdir?