Nadas zamanı, yapılma şekline ve amacına göre değişiklik gösterir: Güz nadası: Anız bozma ile başlar ve kışlık ekime kadar sürer, birkaç ay boş kalma ile sınırlıdır. Kara nadas: İlk sürüm erken ilkbaharda yapılır, tarla yaklaşık 15 ay boş kalır. Tam nadas: İlk toprak işleme sonbaharda yapılır, ülkemizde çok tercih edilmez. Yarım nadas: Tarla, hasadın ardından ilkbahardaki ekime kadar boş bırakılır, ilk toprak işleme sonbaharda yapılır. Anızlı nadas: İlk işleme ilkbaharda veya sonbaharda yapılır, toprak işleme alttan yapılır ve anız kalıntıları olduğu gibi bırakılır. Nadas, genellikle kuru tarım yapılan bölgelerde, yıllık yağışın her yıl üst üste ürün yetiştirmeye yeterli olmadığı durumlarda uygulanır.