Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kültür mantarı kompostu hazırlamak için aşağıdaki adımlar izlenebilir:
- Malzemelerin hazırlanması 3. Saman veya saplar beton bir zemin üzerinde 40-50 cm yüksekliği geçmeyecek şekilde serilir ve ıslatılır 3.
- Islatma 3. Islatma işlemi üç-dört gün boyunca günde birkaç kez tekrarlanarak sürdürülür 3. Nem içeriğinin %70-75 civarında olmasına ve su birikimi olmamasına dikkat edilir 3.
- Karıştırma 3. Her ıslatmadan sonra saman yığını karıştırılır 3.
- Aktivatör maddelerin eklenmesi 3. Yığın yapımından bir gün önce buğday kepeği, amonyum sülfat ve üre karıştırılır ve hafifçe nemlendirilir 3.
- Karışımın yayılması 3. Aktivatör karışımı, nemlendirilmiş saman üzerine eşit şekilde serpiştirilerek dağıtılır ve tüm malzemeler yeniden homojen şekilde karıştırılır 3.
- Yığın haline getirme 3. Karışım yığın haline getirilir ve bu şekilde 6 gün bekletilir 3.
- İlk aktarma 3. Yedinci gün karışımın ilk aktarımı yapılır 3. Aktarma sırasında komposttan sızan sıvı, kompostun kuruyan bölümlerini ıslatmakta kullanılır 3.
- Kompostun sıkıştırılması 3. Kompost, bastırarak yaklaşık 1,5-2 m arası yükseklikte bir yığın haline getirilir 3.
- İkinci ve üçüncü aktarma 3. İkinci aktarma 11. gün, üçüncü aktarma ise 15. gün yapılır 3. Bu aşamalarda kompostun homojen şekilde olgunlaşması sağlanır 3.
- Jips ilavesi 3. 18. gün yapılan dördüncü aktarma sırasında jips ilave edilir 3. Jips, karışımın pH’ını düzenlemeye ve amonyak oluşumunu önlemeye yardımcı olur 3.
- Pastörizasyon 3. Kompost, mantar kompostu yığınını alabilecek büyüklükteki buhar odalarında pastörize edilir 3. Bu aşamada kompostun sıcaklığı 60 C dereceye kadar çıkarılır ve 12 saat bekletilir 3. Daha sonra kompost havalandırılarak ısısı düşürülür 3.
Kültür mantarı kompostu hazırlarken doğru ayrıştırma aşamasına dikkat etmek gerekir 3. Bu nedenle, bir uzmandan destek almak faydalı olabilir 3.
Ayrıca, mantar kompostu yapımında karışımın besin içeriğinin yetiştir
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: