• Buradasın

    Kısaltmaya gelen ekler neye göre ayrılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Kısaltmalara gelen ekler, iki farklı kurala göre ayrılır:
    1. Okunuşuna göre: Eğer kısaltma okunduğu gibi söyleniyorsa, ekler okunuşa göre yazılır 13. Örnek: TÜBİTAK (Tübitak) → TÜBİTAK'tan 1.
    2. Son harfine göre: Eğer kısaltma harflerin isimleriyle söyleniyorsa, ekler kısaltmanın son harfine göre yazılır 1. Örnek: TRT (Te Re Te) → TRT'yi 1.
    Ayrıca, kısaltmalardan sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Büyük harfle yapılan kısaltmalara gelen ekler nasıl yazılır?
    Büyük harfle yapılan kısaltmalara gelen ekler, kısaltmanın son harfinin okunuşuna göre yazılır.
    Büyük harfle yapılan kısaltmalara gelen ekler nasıl yazılır?
    Eklemeli ve sondan eklemelinin farkı nedir?
    Eklemeli ve sondan eklemeli diller arasındaki fark, kelime köklerine eklenen eklerin yerleşim yerindedir. - Eklemeli dillerde, ekler hem kelimenin başına hem de sonuna eklenebilir. - Sondan eklemeli dillerde ise ekler sadece kelimenin sonuna eklenir.
    Eklemeli ve sondan eklemelinin farkı nedir?
    Kısaltmalara gelen ekler nasıl yazılır 3 örnek?
    Kısaltmalara gelen ekler yazılırken iki farklı yöntem uygulanır: 1. Küçük harflerle yapılan kısaltmalara ekler, kelimenin okunuşuna göre eklenir: - santimetre → cm’yi - kilogram → kg’dan - milimetre → mm’den 2. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara ekler, kısaltmanın son harfinin okunuşuna göre eklenir: - Türk Dil Kurumu → TDK’den - Türk Lirası → TL’nin - Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü → NATO’ya Ayrıca, bir kelime gibi okunan kısaltmalara da ekler kısaltmanın okunuşuna uygun olarak eklenir: - ASELSAN → ASELSAN’da
    Kısaltmalara gelen ekler nasıl yazılır 3 örnek?
    Hangi ekler bitişik yazılır?
    Bitişik yazılan ekler şunlardır: 1. Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeler: Yemyeşil, kupkuru, paramparça, sapasağlam gibi. 2. İkilemeler: Adım adım, doğru dürüst, abuk sabuk gibi. 3. Ek fiilin çekimli biçimleri: idi, imiş, ise gibi. 4. Bulunma durumu eki: -da / -de gibi (ünsüz uyumuna göre -ta / -te şeklinde de yazılabilir). 5. Renk adlarıyla kurulan birleşik kelimeler: Akağaç, karadut, sarıçiçek gibi.
    Hangi ekler bitişik yazılır?
    Kısaltmanın sonuna gelen ek yumuşar mı?
    Kısaltmanın sonuna gelen ek, sert ünsüzle bitiyorsa yumuşamaz. Örneğin: AGİK'in (AGİĞ'in değil), CMUK'un (CMUĞ'un değil), RTÜK'e (RTÜĞ'e değil). Ancak "birlik" kelimesiyle yapılan kısaltmalarda "k" harfi yumuşar: - ÇUKOBİRLİK'e (söylenişi ÇUKOBİRLİĞE); - FİSKOBİRLİK'in (söylenişi FİSKOBİRLİĞİN).
    Kısaltmanın sonuna gelen ek yumuşar mı?
    Kelimelere gelen ekler ne işe yarar?
    Kelimelere gelen ekler, iki ana işlev üstlenir: 1. Yapım Ekleri: Kelimelerin anlamını değiştirir veya yeni bir kelime oluşturur. 2. Çekim Ekleri: Kelimelerin cümledeki işlevini belirtir ve dilbilgisel ilişkilerini düzenler. Bu ekler, dilin zenginliğini ve çeşitliliğini artırarak doğru bir şekilde ifade etmeyi sağlar.
    Kelimelere gelen ekler ne işe yarar?
    Kısaltmaya gelen ek neden kesme işareti ile ayrılmaz?
    Kısaltmalara gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz çünkü kısaltmanın yazılışına değil, okunuşuna göre ek getirilir.
    Kısaltmaya gelen ek neden kesme işareti ile ayrılmaz?