• Buradasın

    İki noktanın kullanıldığı cümleler nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İki noktanın kullanıldığı cümleler şunlardır:
    1. Örnek verilecek cümlenin sonuna konur: "Millî Edebiyat akımının temsilcilerinden bir kısmını sıralayalım: Ömer Seyfettin, Halide Edip Adıvar, Ziya Gökalp" 12.
    2. Açıklama yapılacak cümlenin sonuna konur: "Bu kararın istinat ettiği en kuvvetli muhakeme ve mantık şu idi: Esas, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır" 12.
    3. Edebî eserlerde konuşma bölümünden önceki ifadenin sonuna konur: "Bilge Kağan: Türklerim, işitin! Üstten gök çökmedikçe, alttan yer delinmedikçe ülkenizi, törenizi kim bozabilir sizin?" 12.
    4. Matematikte bölme işareti olarak kullanılır: "56:8=7, 100:2=50" 12.
    5. Genel ağ adreslerinde kullanılır: "tdk.org.tr" 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Noktalama işaretleri örnek cümleler nelerdir?
    Bazı noktalama işaretleri ve örnek cümleler: 1. Nokta (.): Cümlenin bittiğini gösterir. 2. Virgül (,): Cümlede duraklamayı belirtir ve öğeleri ayırır. 3. Soru İşareti (?): Soru anlamı taşıyan cümle ve sözcüklerin sonuna konur. 4. Ünlem İşareti ( ! ): Sevinç, şaşkınlık, kızma gibi duyguları belirten cümlelerde kullanılır. 5. İki Nokta (:): Açıklama veya alıntı yaparken kullanılır. 6. Üç Nokta (…): Tamamlanmamış cümlelerde ve yazılmaması gereken sözcüklerin yerine kullanılır.
    Noktalama işaretleri örnek cümleler nelerdir?
    İki noktalı cümlelerde özne nasıl bulunur?
    İki noktalı cümlelerde özneyi bulmak için yükleme "kim" veya "ne" soruları sorulur.
    İki noktalı cümlelerde özne nasıl bulunur?
    Noktalama işaretlerinden hangisi soru cümlelerinde kullanılır?
    Soru cümlelerinde soru işareti ( ? ) kullanılır.
    Noktalama işaretlerinden hangisi soru cümlelerinde kullanılır?
    • noktalama işareti nerelerde kullanılır?
    Noktalama işaretleri çeşitli durumlarda kullanılır: 1. Nokta (.): Cümlenin sonuna konur, bazı kısaltmaların sonuna eklenir ve sayılarda sıra bildirmek için kullanılır. 2. Virgül (,): Eş görevli sözcük veya kelime gruplarını ayırmada, sıralı cümleleri birbirinden ayırmada ve uzun cümlelerde özneden sonra kullanılır. 3. Üç Nokta (...): Tamamlanmamış cümlelerin sonuna, verilen örneklerin devamı olduğunu belirtmek için konur. 4. Ünlem İşareti (!): Sevinç, kıvanç, acı, korku gibi duyguları anlatan cümlelerin sonuna konur. 5. İki Nokta (:): Kendisiyle ilgili örnek verilecek cümlenin sonuna ve sayılara getirilen ekleri ayırmak için konur. 6. Eğik Çizgi (/): Adreslerde, tarihlerin yazılışında gün, ay ve yılı gösteren sayıları birbirinden ayırmak için kullanılır. 7. Ters Eğik Çizgi (\): Bilişim uygulamalarında dosya dizinlerini ve yolları belirtmek için kullanılır.
    • noktalama işareti nerelerde kullanılır?
    İki nokta üst üste nerelerde kullanılır?
    İki nokta üst üste (:) çeşitli yerlerde kullanılır: 1. Açıklama yapmak için: Bir terimi veya konuyu açıklarken kullanılır. 2. Liste oluşturmak için: Liste sunarken kullanılır. 3. Alıntı veya örnek vermek için: Bir alıntı yapmadan önce kullanılır. 4. Matematikte: Bölme işareti olarak kullanılır. 5. İnternet adreslerinde: Genel ağ (web) adreslerinde kullanılır. 6. Edebî eserlerde: Karşılıklı konuşmalarda, söz sırasının kimde olduğunu belirtmek için kullanılır.
    İki nokta üst üste nerelerde kullanılır?
    İki noktalı cümleler nasıl yazılır?
    İki noktalı cümleler iki farklı şekilde yazılabilir: 1. Açıklama veya liste öncesinde: İki nokta (:) genellikle bir açıklama, liste ya da alıntı sunmadan önce kullanılır. 2. Diyaloglarda: Karşılıklı konuşmalarda, konuşan kişiyi belirten ifadelerden sonra iki nokta konur.
    İki noktalı cümleler nasıl yazılır?
    İki nokta ve konuşma çizgisi aynı cümlede kullanılır mı?
    Evet, iki nokta ve konuşma çizgisi aynı cümlede kullanılabilir. İki nokta, kendisiyle ilgili örnek veya açıklama verilecek cümlenin sonuna konulurken.
    İki nokta ve konuşma çizgisi aynı cümlede kullanılır mı?