• Buradasın

    Depremden sonra konteynerlerde yaşamaya devam edenler var mı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, depremden sonra konteynerlerde yaşamaya devam edenler var.
    AFAD'ın "Bütünleşik Afet Yönetimi" raporuna göre, 2025 yılı Şubat ayı itibarıyla 649 bin 632 kişi hâlâ konteyner kentlerde yaşamaktadır 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Deprem bölgesinde konteynerde kimler kalabilir?

    Deprem bölgesinde konteynerlerde kalabilecek kişiler arasında şunlar bulunmaktadır: Evi ağır hasar alan veya yıkılan depremzedeler. Kiracılar. Ailesinden yakınlarını kaybedenler. Şehit ve gazi yakınları. 6 yaşından küçük çocukları olanlar. Ayrıca, deprem bölgesindeki konteynerler, kalabalık ailelerin ikinci bir konteynerle desteklenmesi veya ticari amaçlı kullanılması gibi farklı şekillerde de değerlendirilmektedir.

    Depremden sonra kaç ay sonra normal hayata dönülür?

    Depremden sonra normal hayata dönüş süresi, bireyden bireye farklılık gösterir ve bu süreç zaman alabilir. Normal hayata dönüş için bazı öneriler: Fiziksel ve duygusal güvenliğin sağlanması. Günlük rutinlere kademeli dönüş. Sosyal destek aramak. Duyguların ifade edilmesi. Altı aydan uzun süren duygusal sıkıntılar durumunda profesyonel yardım almak önemlidir.

    Depremden sonra hangi kararlar alındı?

    Depremden sonra alınan bazı kararlar şunlardır: Zorunlu deprem sigortası: DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 25 Kasım 2022 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 640 bin TL olarak belirlenmiştir. Müteahhit sorumluluğu: Deprem sonucu meydana gelen yıkılmalarda müteahhitler kusurlu bulunmuştur. Ödeme kolaylıkları: Deprem bölgesinde yaşayanların borçlarına esneklik tanımak amacıyla konut, taşıt ve tüketici kredilerinin vadeleri uzatılmış, ödeme planları bankalara bırakılmıştır. Taksit sınırları: Ticaret Bakanlığı, bölgedeki taksit sınırlarını il ve ilçe bazında değiştirebilme yetkisi almıştır. Vergi indirimi: Prefabrik ve konteyner evler için KDV oranı Türkiye genelinde %1 olarak belirlenmiştir. Yasal düzenlemeler: Orman köylüleri ve kooperatiflerinin kredi ödemeleri 31 Temmuz 2023'e kadar ertelenmiş ve bu süre boyunca faiz uygulanmayacağı kararlaştırılmıştır. OHAL ilanı: 7 Şubat 2023 tarihinde, 10 ili kapsayacak şekilde Anayasa'nın 119. maddesinde yer alan yetki kullanılarak olağanüstü hal ilan edilmiştir.

    Depremzede konteynerlerde ne kadar kalacak?

    Depremzedelerin konteynerlerde ne kadar süre kalacağı, kalıcı konutlarının tamamlanıp teslim edilmesine bağlıdır. Şubat 2025 verilerine göre, 392 konteyner kentte 649.632 kişi yaşamaktadır. Ayrıca, kura sonucu ev çıkan depremzedelere konteynerlerden tahliye amacıyla tebligat gönderildiği ve taşınmaları için bir ay süre tanındığı belirtilmiştir.

    Depremden sonra ne yapmalıyız?

    Deprem sonrası yapılması gerekenler, kapalı alanda veya açık alanda olunmasına göre değişiklik gösterir: Kapalı alanda ise: Kendi emniyetinden emin olun ve çevrenizde yardım edebileceğiniz kimse olup olmadığını kontrol edin. Gaz kokusu varsa gaz vanasını kapatın, camları ve kapıları açın, binayı hemen terk edin. Yerinden oynayan telefon ahizelerini telefonun üstüne koyun ve acil durum çantanızı alarak toplanma noktanıza gidin. Cadde ve sokakları acil yardım araçları için boş bırakın. Sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girmeyin. Açık alanda ise: Hasarlı binalardan ve enerji nakil hatlarından uzak durun. Önce yakın çevrenizde acil yardıma ihtiyaç duyanlara yardım edin. Mahalle toplanma noktanıza gidin ve yardım çalışmalarına katılın. Özel ilgiye ihtiyacı olan afetzedelere (yaşlılar, bebekler, hamileler, engelliler) yardımcı olun. Ayrıca, kulaktan duyma sözlere itibar etmeyin, yerel yönetimlerin açıklamalarını takip edin.