Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Çin'de üzüm budama işlemi, kış ve yaz budaması olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır 1.
Kış budaması şu şekilde yapılır:
- Zamanlama: Yaprak dökümünden sonra, dinlenme döneminde, havanın çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır 24. En ideal tarihler 15 Kasım ile 15 Mart arasıdır 2.
- Aletler: Papağan gagalı bahçe makası ve gerekirse bahçe testeresi kullanılır 2.
- Teknik: Asmanın üzerinde çeşide, iklim ve toprak koşullarına bağlı olarak değişen sayıda göz bırakılır 1. Örneğin, Cinsault gibi çeşitlerde 2-3 göz, Cabernet Sauvignon ve Merlot gibi çeşitlerde ise 10 göz bırakılır 1.
Yaz budaması ise kış budamasındaki hataları düzeltmek ve aşağıdaki işlemleri uygulamak için yapılır 1:
- Filiz alma: İstenmeyen pozisyonlarda gelişen sürgünlerin çıkarılması 1.
- Tepe alma: Sürgünlerin uç kısmının kesilmesi 1.
- Yaprak alma: Asmanın havalanmasını artırmak ve zararlılarla mücadeleyi kolaylaştırmak için yaprakların alınması 1.
- Üzüm salkımı seyreltme: Verimin yüksek olması durumunda, asmanın tüm salkımlara yeterli besin aktaramaması nedeniyle bazı salkımların çıkarılması 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: