• Buradasın

    Ahbar ne anlatıyor?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Ahbar kelimesi iki farklı anlamda kullanılabilir:
    1. Haberler ve duyumlar: Dilimize Arapçadan geçmiş olan "ahbar", haber sözcüğünün çoğuludur ve gerçekleşen bir olaya dair alınan bilgileri ifade eder 13.
    2. Bilimsel çalışmalar: "Ahbar" aynı zamanda, Orta Çağ Tarihi alanında bilimsel çalışmaları yayınlayan, Atatürk Üniversitesi tarafından çıkarılan hakemli, açık erişimli bir derginin adıdır 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Künhul Ahbar kimin eseri ve konusu?

    “Künhü’l-Ahbâr” adlı eser, Gelibolulu Mustafa Âlî tarafından kaleme alınmıştır. Konusu ise şu şekildedir: Eser, dört ciltlik genel bir tarih çalışması olup, peygamberler tarihi, İslam tarihi, Türk, Moğol ve Osmanlı tarihini işlemektedir.

    Kühnül Ahbar ne anlatıyor?

    Künhü’l-Ahbâr adlı eser, Gelibolulu Mustafa Âlî tarafından kaleme alınmış bir tarih kitabıdır ve dört bölümden oluşmaktadır: 1. Bölüm: Hz. Âdem’den Hz. Yusuf’a kadar olan peygamberler ve hanedanlar tarihini anlatır. 2. Bölüm: Hz. İsa’dan Hz. Muhammed’e kadar olan peygamberler tarihini, ilk sahabelerin ve VII. yüzyılın önemli şahsiyetlerinin biyografilerini, On İki İmam’ın hayatını ve İran ile Ptolemaios hanedanlarının tarihini içerir. 3. Bölüm: Emevîler ve Abbâsîler dahil pek çok Müslüman hanedanın tarihini ele alır. 4. Bölüm: Başlangıçtan 1596 Eğri seferine kadar olan Osmanlı tarihini kapsar; bu bölümde ayrıca devlet adamları, âlim ve şairlere ait uzun biyografiler yer alır.

    Ahbar ül devle selçukiyye ne anlatıyor?

    Ahbar üd-devlet is-Selçukiyye adlı eser, İran ve Irak Selçukluları hakkında yazılmış bir Arapça tarih kitabıdır. Kitap, üç bölümden oluşmaktadır: 1. Birinci bölüm, Selçukluların Orta Asya steplerindeki kökenlerini, Gazneliler'le savaşlarını ve Melikşah’ın ölümüne (1092) kadarki genişlemelerini anlatır. 2. İkinci bölüm, Muhammet II bin Mahmut'un saltanatına kadarki (1153) olayları ele alır. 3. Üçüncü bölüm, Irak Selçukluları’nın Tuğrul lll'ün (Rüknettin) ölümü (1194) ile sona eren egemenliklerini, köle komutanlar ve Atabekler hakkında kısa bilgileri içerir. Eser, Selçukluların kökeni, Anadolu'nun fethi ve Gazneli - Selçuklu ilişkileri hakkında verilen bilgiler bakımından İbnülesir’in el-Kamil adlı eserini tamamlar.