• Buradasın

    Yumurta patlayınca neden garip olur?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Yumurta patlayınca garip olmasının nedeni, yumurtanın içindeki sıvı ve gazların yüksek ısı veya basınç nedeniyle genişlemesi ve kabuğun bu genişlemeyi tolere edememesi sonucu iç basıncın artmasıdır 12.
    Bu durum şu şekillerde gerçekleşebilir:
    • Mikrodalgada pişirme: Su hızla buhara dönüşür ve yumurtanın iç basıncı hızla artar, kabuk bu basınca dayanamayabilir 1.
    • Kabuk çatlağı: Çatlak, içindeki basıncın düzensiz şekilde artmasına ve patlamaya yol açabilir 1.
    • Dondurma ve pişirme: Yumurtayı dondurup sonra pişirmek, içindeki sıvının genişleyip patlamasına neden olabilir 1.
    • Çok hızlı kaynatma: İç basıncı hızla artırarak patlamaya yol açabilir 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Yumurta çatladıktan sonra akıntı nasıl olur?

    Yumurta çatladıktan sonra akıntı tekrar opak hale gelir. Yumurta çatlaması döneminde ise vajinal akıntıda artış olur ve kıvamı yumurta akı gibi şeffaf hale gelir.

    Bayat yumurta nasıl anlaşılır?

    Bayat yumurtayı anlamak için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir: 1. Ses Testi: Yumurtayı kulağınızın dibinde sallayın, ses gelmiyorsa taze, su sesleri geliyorsa bayatlamaya başlamıştır. 2. Kırma Testi: Yumurtayı bir kaba kırın, sarısı hemen dağılıyorsa o yumurta bayattır, akı hafif bir renge sahipse tazedir. 3. Su Testi: Derin bir kaba bolca su koyun, yumurtaları bu kabın içerisine bırakın, yumurtalar dibe çöküp yatay bir şekilde duruyorsa çok tazedir, sivri uçları dibe değiyorsa bayatlamaya başlamıştır. 4. Koku Testi: Yumurtayı bir kaba kırarak koklayın, yumurtanın beyazı ve sarısı düzgün olsa bile bozulmuş yumurta kötü kokar. Ayrıca, son kullanma tarihine bakmak da yumurtanın tazeliği hakkında fikir verebilir.

    Yumurta neden patlar ve köpürür?

    Yumurta patlar ve köpürür iki farklı nedenden dolayı olabilir: 1. Patlama: Yumurtanın içindeki sıvı ve gazlar yüksek ısıya maruz kaldığında genişler. 2. Köpürme: Yumurtanın pişirilmesi sırasında, yumurtanın içindeki su buharlaşırken kabarcıklar oluşabilir ve bu kabarcıklar yumurta beyazını köpürtebilir.