• Buradasın

    Yumurta patlayınca neden garip olur?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Yumurta patlayınca garip olmasının nedeni, yumurtanın içindeki sıvı ve gazların yüksek ısı veya basınç nedeniyle genişlemesi ve kabuğun bu genişlemeyi tolere edememesi sonucu iç basıncın artmasıdır 12.
    Bu durum şu şekillerde gerçekleşebilir:
    • Mikrodalgada pişirme: Su hızla buhara dönüşür ve yumurtanın iç basıncı hızla artar, kabuk bu basınca dayanamayabilir 1.
    • Kabuk çatlağı: Çatlak, içindeki basıncın düzensiz şekilde artmasına ve patlamaya yol açabilir 1.
    • Dondurma ve pişirme: Yumurtayı dondurup sonra pişirmek, içindeki sıvının genişleyip patlamasına neden olabilir 1.
    • Çok hızlı kaynatma: İç basıncı hızla artırarak patlamaya yol açabilir 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Yumurta neden patlar ve köpürür?

    Yumurtanın patlamasına ve köpürmesine neden olan bazı durumlar şunlardır: Yumurta haşlanırken köpürmesi: Yumurta haşlanırken suyun köpürmesi, yumurta beyazı ısıtıldığında pıhtılaşır ve kabarcıklar oluşturarak suyun köpürmesine neden olan yumurta akı albümininden kaynaklanır. Mikrodalgada patlayan yumurta: Mikrodalgada ısıtılan kabuğu soyulmuş, haşlanmış bir yumurta, iç basınç nedeniyle patlayabilir. Yumurtanın patlamasını ve köpürmesini önlemek için bazı yöntemler: Yumurta haşlarken: Yumurtayı soğuk suya koymak, birkaç damla sirke veya tuz eklemek, yumurtayı haşlamadan önce ucundan küçük bir delik açmak köpürmeyi azaltabilir. Mikrodalgada yumurta ısıtılırken: Mikrodalgada yumurta ısıtmaktan kaçınılabilir.

    Yumurta çatladıktan sonra akıntı nasıl olur?

    Yumurta çatladıktan sonra akıntı tekrar opak hale gelir. Yumurta çatlaması döneminde ise vajinal akıntıda artış olur ve kıvamı yumurta akı gibi şeffaf hale gelir.

    Bayat yumurta nasıl anlaşılır?

    Bayat yumurtayı anlamak için şu yöntemler kullanılabilir: Suda yüzdürme testi: Yumurta, soğuk su dolu bir bardağa konduğunda dibe batıyorsa taze, su yüzeyinde kalıyorsa bayat demektir. Ses testi: Yumurta hafifçe sallandığında içinden cıvık bir ses geliyorsa bayattır. Kırma testi: Yumurtanın sarısı hemen dağılmıyorsa taze, kendi kendine dağılıyorsa bayat demektir. Koku testi: Bozuk yumurtadan keskin ve itici bir koku gelir. Renk testi: Yumurta beyazı bulanıksa taze, açık beyaz rengindeyse bayat olabilir. Bu testler, yumurtanın bozulup bozulmadığını kesin olarak göstermez; ayrıca, yumurtanın tarihi de dikkate alınmalıdır. Bozuk yumurta tüketimi, gıda zehirlenmesine yol açabilir.