Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Yumurta patlayınca garip olmasının nedeni, yumurtanın içindeki sıvı ve gazların yüksek ısı veya basınç nedeniyle genişlemesi ve kabuğun bu genişlemeyi tolere edememesi sonucu iç basıncın artmasıdır 12.
Bu durum şu şekillerde gerçekleşebilir:
- Mikrodalgada pişirme: Su hızla buhara dönüşür ve yumurtanın iç basıncı hızla artar, kabuk bu basınca dayanamayabilir 1.
- Kabuk çatlağı: Çatlak, içindeki basıncın düzensiz şekilde artmasına ve patlamaya yol açabilir 1.
- Dondurma ve pişirme: Yumurtayı dondurup sonra pişirmek, içindeki sıvının genişleyip patlamasına neden olabilir 1.
- Çok hızlı kaynatma: İç basıncı hızla artırarak patlamaya yol açabilir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: