Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Yumurta kabuğunun sert olmasının sebebi, kalsifiye kabuktur 2.
Kalsifiye kabuk, yumurta kabuğunun sert ve kristalize bölümüdür 2. Yumurtanın şeklini belirleyen ve dış etkilere karşı koruyan ana yapıdır 2. Yaklaşık %95’i kalsiyum karbonattan ve %3,5’u organik maddeden oluşur 2.
Yumurta kabuğunun sertleşmesi, kabuk bezlerinin salgıladığı minerallerin birleşmesiyle gerçekleşir 5. Özellikle kalsiyum karbonatın kristal yapısı, yumurta kabuğunun sağlamlığını ve dayanıklılığını sağlar 5.
Ayrıca, kütikül adı verilen yapı, yumurta kabuğu yüzeyini çevreleyen ve kabuğun kalınlığını ve mukavemetini artıran bir tabakadır 2. Bu yapı, kabuk üzerindeki porları sararak yabancı partiküllerin, sıvıların ve mikroorganizmaların kabuk içine girişini engelleyen fiziksel bir bariyer olarak görev yapar 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: