Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Özellikleri:
- Ookistler, oval yapıda olup 11-14 µm x 9-11 µm boyutlarındadır 2.
- İki katlı bir duvarla çevrilidir 2.
- Enfektif olabilmesi için ookistin olgunlaşması (sporulasyon) gerekmektedir 2.
- Sporulasyon süresi, ortamın ısı ve oksijenine göre değişir 2. 24°C'de 2-3 gün, 15°C'de 8 gün, 11°C'de 14-21 gün sürer, 4°C'nin altında veya 37°C'nin üstünde ise gerçekleşmez 2.
- Kaynar suda 5 dakikada veya %7 amonyum ile temas ettiğinde hemen ölür 2.
Bulaşma:
- Dış ortamda uygun koşullarda ookist içinde oluşan sporoblast uzayıp 4 sporozoit meydana getirir 2.
- Ookistler, ısısı uygun ve nemli toprakta 1 yıl veya daha uzun süre canlı kalabilirler 2.
- İnsanlara bulaşma, bu olgunlaşmış ookistlerin oral yol ile kedi kumundan veya kedi dışkısının bulaştığı yiyecek ve içeceklerden alınması ile gerçekleşir 45.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: