• Buradasın

    Soğan neden gözlerimizi yaşartır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Soğanın göz yaşartmasının nedeni, soğandaki sülfür içeren bileşiklerin göz ile temas ettiğinde tahriş edici bir gaz haline gelmesidir 135.
    Soğan doğrandığında soğan hücreleri zarar görür ve alliinase enzimi, S-alk(en)il sistein S-kistler parçalayarak sülfür içeren bileşikler üretir 1. Bu bileşiklerden biri olan (E)-1-propenesülfenik asit, LFS enzimi tarafından Lachrymatory Factor (LF) adlı bir gaz haline dönüştürülür 1.
    LF, havaya karışır ve gözlerle temas ettiğinde yanma hissine yol açar 1. Araştırmacılar, LFS enziminin kristal yapısını çözerek, bu enzimin START protein süper ailesine ait olduğunu belirlemişlerdir 1.
    Uzmanlara göre, soğan doğrarken gözlerimizin yaşarmasına doğrudan bu kimyasal bileşim neden olmaz 34. Gazın gözyaşıyla tepkimeye girmesi sonucu sülfürik asit oluşur 34. Sülfürik asidin gözü tahriş etmesi sonucunda göz, yabancı maddeleri temizleyebilmek için gözyaşı salgılamaya başlar 34.
    Soğan doğrarken gözlerin yaşarmasını engellemek için şu yöntemler denenebilir:
    • keskin bir bıçak kullanmak 1;
    • soğanı yavaş kesmek 1;
    • soğanı ikiye bölüp bir miktar suyun içinde bekletmek 2;
    • soğanları açık pencerenin önünde doğramak 2;
    • ağza bir yudum su alıp suyu yutmadan soğanı doğramak 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Soğan doğrarken göz yanmaması için ne yapmalı?

    Soğan doğrarken göz yanmasını önlemek için aşağıdaki yöntemler önerilir: 1. Deniz gözlüğü kullanmak: Gözlerin hava ile temasını keserek yanmayı önler. 2. Soğanı buzdolabında bekletmek: Soğanı soyduktan sonra 10 dakikalığına buzdolabında tutmak, göz yaşartıcı enzimlerin azalmasına yardımcı olur. 3. Ekmek yemek: Ağza bir parça ekmek alıp tutmak, soğanın göz yaşartıcı enzimlerini emer. 4. Mum yakmak: Kesme tahtasının yakınına mum koymak, soğanın göz yaşartıcı kokusunu emer. 5. Sakız çiğnemek: Tükürük üretimi artırarak gözlere ulaşan buhar miktarını azaltır. Bu yöntemler, göz yanmasını minimize ederek soğan doğrama işlemini daha rahat hale getirir.