Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Soğanın göz yaşartmasının nedeni, soğandaki sülfür içeren bileşiklerin göz ile temas ettiğinde tahriş edici bir gaz haline gelmesidir 135.
Soğan doğrandığında soğan hücreleri zarar görür ve alliinase enzimi, S-alk(en)il sistein S-kistler parçalayarak sülfür içeren bileşikler üretir 1. Bu bileşiklerden biri olan (E)-1-propenesülfenik asit, LFS enzimi tarafından Lachrymatory Factor (LF) adlı bir gaz haline dönüştürülür 1.
LF, havaya karışır ve gözlerle temas ettiğinde yanma hissine yol açar 1. Araştırmacılar, LFS enziminin kristal yapısını çözerek, bu enzimin START protein süper ailesine ait olduğunu belirlemişlerdir 1.
Uzmanlara göre, soğan doğrarken gözlerimizin yaşarmasına doğrudan bu kimyasal bileşim neden olmaz 34. Gazın gözyaşıyla tepkimeye girmesi sonucu sülfürik asit oluşur 34. Sülfürik asidin gözü tahriş etmesi sonucunda göz, yabancı maddeleri temizleyebilmek için gözyaşı salgılamaya başlar 34.
Soğan doğrarken gözlerin yaşarmasını engellemek için şu yöntemler denenebilir:
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: