• Buradasın

    Saptama nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Saptama, bir şeyin durumu, niteliği veya niceliği ile ilgili çıkarımda bulunma ve tespit etme anlamına gelir 12.
    Bu terim ayrıca şu alanlarda da kullanılır:
    • Bilimsel araştırmalar: Hipotezlerin test edilmesi için verilerin saptanması 2.
    • Eğitim: Öğrencilerin öğrenme durumlarının belirlenmesi 2.
    • Sosyal bilimler: İnsan davranışları ve toplumsal dinamiklerin anlaşılması 2.
    • İş dünyası: Piyasa araştırmaları, müşteri memnuniyeti anketleri ve performans değerlendirmeleri 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Paragrafta saptama nasıl bulunur?
    Paragrafta saptamayı bulmak için şu adımları izlemek gerekir: 1. Paragrafın konusunu anlamak. 2. Yargı içeren cümleleri belirlemek. 3. "Nasıl" sorusunu sormak. Ayrıca, uzun paragraflarda saptamaları daha kolay bulmak için bol bol soru çözmek ve paragraf okuma alışkanlığı edinmek faydalı olacaktır.
    Paragrafta saptama nasıl bulunur?
    Amacı nedir?
    Amaç kelimesinin farklı anlamları vardır: 1. Genel Anlamda Amaç: Bir kişiye veya bir kurula verilen özel amaçlı görev, misyon, ulaşmak istenilen sonuç, maksat. 2. Eğitim Alanında Amaç: Eğitim sürecinde bir etkinliğe, bir fiile ya da bir işe başlarken erişilmek istenilen sonuç. 3. Hayatın Amacı: Bireyin dünyaya geldikten sonraki ruhsal yolculuğunda öğrenmesi gerekenlerin ve deneyimlerin tümü. Ayrıca, amacın motivasyon kaynağı olduğu ve bireyin hayatını anlamlı kıldığı da düşünülmektedir.
    Amacı nedir?
    Saptamaya örnek cümleler nelerdir?
    Saptama içeren bazı örnek cümleler: 1. "Bugün ilkokula başlayan kızım da en az diğer öğrenciler kadar heyecanlıdır.". Bu cümlede kızının durumunu saptayan kişi, okula yeni başlamanın heyecan duygusunu diğer öğrencilerin de ayırt edici özellikleriyle kıyaslayarak bir saptamada bulunmaktadır. 2. "Düzenli spor ve sağlıklı beslenme, obezite hastalığının önlenmesinde oldukça etkilidir.". Burada saptanan şey, yapılan çıkarımın düzenli sporun bir hastalığın önlenmesinde olumlu etkisinin olduğu gerçeğidir. 3. "50 yıl içerisinde dünya nüfusunun 11 milyarın üstünde olması bekleniyor.". Bu cümle, sayısal verilerden yararlanılarak yapılan bir saptama örneğidir. 4. "Yalancının mumu yatsıya kadar yanar.". Bu atasözü de tespite dayalı olduğu için aynı zamanda bir saptama olarak kabul edilir.
    Saptamaya örnek cümleler nelerdir?
    Saptamanın amacı nedir?
    Saptamanın amacı, bir durumun, olgunun veya olayın değerlendirilmesi ve tespit edilmesidir.
    Saptamanın amacı nedir?
    Saptamak ve tespit etmek aynı şey mi?
    Evet, "saptamak" ve "tespit etmek" aynı şeyi ifade eder. Bu kelimeler, bir durumu belirlemek, sağlam bir biçimde yerleştirmek veya kuşkuya yer bırakmayacak şekilde göstermek anlamında kullanılır.
    Saptamak ve tespit etmek aynı şey mi?
    Saptanmış ne demek?
    "Saptanmış" kelimesi, belirlenmiş veya tespit edilmiş anlamına gelir.
    Saptanmış ne demek?
    Saptanan ve saptanmayan ne demek?
    Saptanan ve saptanmayan terimleri, farklı bağlamlarda farklı anlamlar taşır: 1. Saptanan: Belirlenmiş, tespit edilmiş veya fark edilmiş anlamına gelir. 2. Saptanmayan: Henüz belirlenmemiş veya fark edilmemiş olan anlamına gelir.
    Saptanan ve saptanmayan ne demek?