Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Osmanlı İmparatorluğu'nda "intihabat" kelimesi, seçimler anlamına gelirdi 3. Seçimlerin nasıl yapıldığı ise şu şekilde özetlenebilir:
- Meclis-i Mebusan Seçimleri: 1876 Anayasası'na göre, Meclis-i Mebusan'ın üyeleri seçimle belirlenirdi 4. Her elli bin erkek nüfusa bir üye seçilirdi 45. Seçimler, iki dereceli olarak yapılırdı; önce birinci seçmenler seçilir, ardından bunlar ikinci seçmenleri belirler ve ikinci seçmenler de mebusları seçerdi 4.
- Muhtesib Seçimleri: Osmanlı idarî teşkilatında, ihtisâb ağası veya muhtesib olarak adlandırılan görevlilerin seçimi, genellikle bilgi ve kudret sahibi, akıllı ve dindar kişilerden yapılırdı 1. Bu kişiler, bir sene süreyle görevde kalır ve ardından değiştirilirdi 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: