Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Nagler reaksiyonu (lesitinaz testi), bakterilerin lesitinaz enzimi üretme yeteneğini değerlendirmek için kullanılan biyokimyasal bir testtir 23.
Bu test, özellikle Clostridium perfringens gibi lesitinaz üreten organizmaların tanımlanmasında kullanılır 24. Clostridium perfringens, alfa (α) toksini sayesinde lesitinaz aktivitesine sahiptir ve bu, diğer Clostridium türlerinden (C. baratti, C. absonum, C. bifermantans, C. sordelli, ve C. novyi) ayırt edilmesini sağlar 2.
Nagler reaksiyonunun bazı özellikleri:
- Orta: Yumurta sarısı içeren agar ortamı kullanılır 23.
- Prosedür: Test organizması, agar plakasının iki yarısından birine sürülür ve anaerobik koşullarda 35-37°C'de 24-48 saat inkübe edilir 24.
- Sonuçların yorumlanması: Opak bir halonun oluşması, lesitinaz üretimini gösterir 23.
Bu testin bazı sınırlamaları vardır; örneğin, lecithinaz tüm agar plakasına yayılabilir, bu da yorumlamayı zorlaştırabilir 2. Ayrıca, C. perfringens tip A antitoksini, C. perfringens'e özgü değildir; bu nedenle, ağır bir inokulum kullanıldığında diğer bazı Clostridium türleri de pozitif reaksiyon verebilir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: