Buradasın
Milli Eğitim Temel Kanunu'na göre Türk eğitim sisteminin temel ilkeleri nelerdir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Türk Milli Eğitim Temel Kanunu'na göre Türk eğitim sisteminin temel ilkeleri şunlardır:
- Genellik ve eşitlik 12. Eğitim kurumları herkese açıktır ve hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz 12.
- Ferdin ve toplumun ihtiyaçları 13. Milli eğitim hizmeti, vatandaşların istek ve kabiliyetleri ile toplumun ihtiyaçlarına göre düzenlenir 13.
- Yöneltme 13. Fertler, eğitimleri süresince ilgi, istidat ve kabiliyetleri ölçüsünde çeşitli programlara veya okullara yönlendirilerek yetiştirilirler 13.
- Eğitim hakkı 13. İlköğretim görmek her Türk vatandaşının hakkıdır ve vatandaşlar sonraki eğitim kurumlarından ilgi, istidat ve kabiliyetleri ölçüsünde yararlanırlar 13.
- Fırsat ve imkan eşitliği 13. Eğitimde kadın ve erkek herkese fırsat ve imkan eşitliği sağlanır 13.
- Süreklilik 13. Fertlerin genel ve mesleki eğitimlerinin hayat boyunca devam etmesi esastır 13.
- Atatürk inkılap ve ilkeleri ve Atatürk milliyetçiliği 13. Eğitim faaliyetlerinde Atatürk inkılap ve ilkeleri ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliği temel olarak alınır 13.
- Laiklik 13. Türk milli eğitiminde laiklik esastır ve din kültürü ve ahlak öğretimi zorunlu dersler arasında yer alır 13.
- Bilimsellik 13. Ders programları ve eğitim metotları, bilimsel ve teknolojik esaslara göre sürekli olarak geliştirilir 13.
- Karma eğitim 13. Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır, ancak eğitimin türüne göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir 13.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: