Buradasın
Mihalgazide ipek böceği üretimi nasıl yapılır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Mihalgazi'de ipek böceği üretimi şu adımlarla gerçekleştirilir:
- Kuluçka Dönemi: İpek böceği yumurtaları, Kozabirlik tarafından ücretsiz olarak temin edilir ve uygun koşullar altında tutulur 3. Yumurtaların kuluçkaya yatması için sıcaklık 25°C, nem oranı ise %70-85 olmalıdır 12.
- Larva Dönemi: Yumurtadan çıkan larvalar, taze ve kaliteli dut yaprakları ile beslenir 23. Bu dönemde larvaların beslenmesi için 25°C sıcaklık ve %80 nem oranı yeterlidir 1. Larvalar dört farklı tüy dökümünden geçer ve her döküm sonrası daha fazla dut yaprağı tüketir 2.
- Kozaya Çekme: Larvalar dördüncü tüy dökümünden sonra koza örmeye başlar 2. Kozaların kalitesi, ipek ipliğinin kalitesini doğrudan etkilediği için dikkatli bir şekilde toplanması ve işlenmesi gerekir 2.
- Hasat Dönemi: İpek böcekleri, 5 yaşına geldikten sonra yemek yemeyi keser ve meşe, hardal, püren gibi bitkiler kullanılarak hazırlanan askılara yerleşerek koza örer 1. Kozalar, askıdan söküldükten sonra ölü böceklerden arındırılır ve koza hasadı tamamlanır 13.
İpek böceği üretimi, devlet desteği ile de yapılabilir ve bu destek için İl Tarım Müdürlüğü'ne başvurulabilir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: