• Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Lentisel (kovucuk), iki farklı anlamda kullanılan bir terimdir:
    1. Biyoloji terimi: Epidermisi parçalayarak gövdede gözenekli şişlikleri oluşturan ve gaz alış-verişini kolaylaştıran hücre kümesi 12.
    2. Bitki fizyolojisi terimi: Çok yıllık odunsu bitkilerde gövdede bulunan, solunumu sağlayan, hücreleri cansız olup açılıp kapanma hareketi göstermeyen yapılar 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Lenticel ne işe yarar?

    Lenticel bitkilerde gaz değişimini sağlamak için görev yapar. İşlevleri: - Oksijenin bitkiye girmesini ve karbondioksitin dışarı çıkmasını mümkün kılar. - Stomalarla birlikte çalışarak solunum gereksinimlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Lenticeller, özellikle odunsu bitkilerin kabuk ve köklerinde bulunur.

    Lentisel ve stoma arasındaki fark nedir?

    Lentisel ve stoma arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Yapısal Farklılık: Stoma, epidermisten farklılaşmış canlı hücrelerden oluşurken, lentisel peridermisten farklılaşmış ölü hücrelerden oluşur. 2. Fotosentez: Stoma kloroplast içerir ve fotosentez yapabilirken, lentisel kloroplast içermez ve fotosentez yapamaz. 3. Bulundukları Yer: Stoma, otsu bitkilerin yaprak ve gövdelerinde bulunurken, lentisel odunsu bitkilerin gövdelerinde yer alır. 4. Açılıp Kapanma: Stoma açılıp kapanma özelliğine sahiptir ve terleme ile gaz alışverişini kontrol ederken, lentisel açılıp kapanma özelliğine sahip değildir ve sürekli gaz alışverişi yapar. 5. Bitki Büyümesi: Stoma, bitkinin primer büyümesi sırasında oluşurken, lentisel bitkinin sekonder büyümesi sırasında oluşur.