Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kjeldahl yöntemi, organik ve inorganik maddelerdeki azot içeriğini belirlemek için kullanılan bir analitik kimya yöntemidir 23. 1883 yılında Danimarkalı kimyager Johan Kjeldahl tarafından geliştirilmiştir 23.
Yöntemin üç ana adımı vardır:
- Sindirim: Numune, güçlü sülfürik asit ve katalizör varlığında ısıtılır 12. Bu işlem, organik bileşiğin oksidasyonunu sağlayarak azotun amonyum iyonlarına dönüşmesini sağlar 12.
- Damıtma: Amonyum iyonları, amonyak gazına dönüştürülür, ısıtılır ve bir yakalama çözeltisine yönlendirilir 12.
- Titrasyon: Amonyak miktarı, standart bir çözelti ile titre edilerek belirlenir ve hesaplama yapılır 12.
Kjeldahl yöntemi, gıda, yem, gübre, atık su ve fosil yakıtlar gibi çeşitli materyallerdeki protein içeriğini hesaplamak için dünya çapında uygulanan bir standarttır 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: