• Buradasın

    Kasım Küçükalp Husserl'i nasıl yorumluyor?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Kasım Küçükalp, Husserl'i fenomenoloji yöntemi ve bilim eleştirisi bağlamında yorumlamaktadır 13.
    Küçükalp'e göre, Husserl, 20. yüzyıl felsefeleri ve sosyal bilim çalışmalarında belirleyici bir figürdür ve fenomenolojiyi akademik bir mesele olmanın ötesinde görmektedir 13. Husserl'e göre, doğa ve insan bilimleri, nesnel bilgiye ulaşma amacıyla özne ve nesne ayrımına aşırı odaklanarak, öznelliği unutmakta ve bu da bir bilim ve kültür krizine yol açmaktadır 13.
    Ayrıca, Küçükalp'e göre, Husserl, Batı bilimlerinin gelecekteki gelişimini fenomenolojiye bağlı görmekte ve bu bilimlerin insan yaşamındaki anlamını yeniden kazanmasını fenomenoloji sayesinde mümkün kılmaktadır 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Husserlian bilinç ne demek?

    Husserlian bilinç, Alman filozof Edmund Husserl'in fenomenoloji (görüngübilim) anlayışıyla ilgili bir kavramdır. Husserl'e göre bilinç, bir kişinin kendisi ve çevresi hakkında farkındalık halidir ve her nesne bir bilinç nesnesidir. Husserlian terimi, bu bilinç anlayışını ve onunla ilişkili metodolojiyi tanımlamak için kullanılır.

    Edmund Husserl neyi savunur?

    Edmund Husserl, fenomenoloji adlı felsefe okulunun kurucusudur ve aşağıdaki temel görüşleri savunur: 1. Fenomenolojik İndirgeme: Husserl, fenomenlerin özüne ulaşabilmek için ön yargılardan ve rastlantısal özelliklerden uzaklaşmayı, yani paranteze almayı savunur. 2. Yönelimsellik: Bilincin her zaman bir şeye yönelmiş olduğunu, yani bir şeyle ilişkili olarak veya bir şeyin bilincinde olarak var olduğunu öne sürer. 3. Transandantal Bilinç: Husserl'e göre, tüm olası bilginin sınırlarını transandantal bilinç belirler ve fenomenoloji, transandantal-idealist bir felsefe olarak yeniden tanımlanmalıdır. 4. Felsefenin Amacı: Felsefenin amacının, insan aklının kapasitesini geliştirerek, temel insani sorulara en iyi yanıtları bulmak olduğunu savunur.