Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Juana Inés de la Cruz, 17. yüzyıl koloni İspanyası'nın (bugünkü Meksika) en önemli düşünür ve şairlerindendir 12. Başlıca yaptıkları:
- Eğitim: 3 yaşında okuma yazma öğrenmiş, Latince ve Aztek dili gibi birçok dili anadili gibi konuşabilecek seviyeye gelmiştir 13.
- Edebiyat: Bestekarlığı ve şairliğiyle dönemin Meksika ve Avrupa'sında tanınır hale gelmiş, birçok şiir ve tiyatro oyunu yazmıştır 123.
- Feminist Aktivizm: Kadın hakları savunucusu olarak patriyarşik sosyal normları eleştiren şiirler kaleme almıştır 13.
- Akademik Çalışmalar: Üniversiteye gidebilmek için erkek kılığına girme izni istemiş, ancak bu isteği kabul edilmemiştir 14.
- Manastır Hayatı: 1669 yılında rahibe olmuş ve entelektüel çalışmalarına devam etmiştir 23.
- Engizisyon ile Mücadele: Kilise liderlerinin baskısıyla bilimsel ve edebi çalışmalarını sonlandırmış, ancak gizlice yazmaya devam etmiştir 15.
- Son Yılları: 1695 yılında veba salgını sırasında hayatını kaybetmiştir 15.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: