Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Havucun turuncu renkte olmasının birkaç nedeni vardır:
- Genetik yapı: Havuca turuncu rengini veren, A vitamininin öncüsü olan karotenoidleri düzenleyen üç çekinik gen bulunmaktadır 2.
- Tarihsel süreç: İlk olarak İran ve Afganistan'da yetiştirilen havuçlar, 1100 yıl önce mor ve sarı renklerde ortaya çıkmıştır 13. 16. ve 17. yüzyıllarda Hollandalı çiftçiler, sarı ve kırmızı havuçları seçici bir şekilde çaprazlayarak turuncu havuç çeşidini geliştirmiştir 5.
- Kültürel nedenler: Bazı kaynaklara göre, turuncu havuçların ortaya çıkışı, Hollanda'nın bağımsızlık mücadelesine önderlik eden Oranjlı William'ı onurlandırmak amacıyla gerçekleşmiştir 14.
Günümüzde en yaygın tüketilen havuç türü turuncu havuçlardır 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: