Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Fehling ve Tollens reaktifleri, karbonhidratların ayırt edilmesi için kullanılan iki kimyasal reaktiftir 3.
- Tollens reaktifi 23. Glikoz gibi aldehit grubuna sahip bileşiklerle tepkime vererek gümüş ayna oluşumuna neden olur 23.
- Fehling reaktifi 23. Fruktoz gibi keton grubuna sahip bileşiklerle tepkime vererek bakır(I) oksidin çökelmesine neden olur 23.
Hem Fehling hem de Tollens reaktifleriyle tepkime veren bileşikler, hem aldehit hem de keton gruplarına sahiptir 3. Bu bileşiklere aldozlar denir 3.
Fehling ve Tollens reaktiflerinin kullanıldığı bazı deneyler şunlardır:
- Glikozun Fehling çözeltisi ile indirgenmesi 2. Glikoz, Fehling çözeltisi ile reaksiyona girerek bir aldehit gibi davranır, glukonik asite yükseltgenir ve bakır-II tuzunu bakır-I-oksite indirger 2.
- Glikozun Tollens reaktifi ile indirgenmesi 2. Glikoz, Tollens reaktifi ile reaksiyona girerek yine bir aldehit gibi davranır, glukonik asite yükseltgenir ve gümüş oksit metalik gümüşe indirgenir 2.
Fehling ve Tollens reaktifleri hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki kaynaklara başvurulabilir:
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: