• Buradasın

    Donma noktasını ne yükseltir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Donma noktasını yükselten bir faktör, basınç artışıdır 4. Basınç arttıkça, maddelerin donma noktası düşer 4.
    Çözeltilerde, donma noktası, içinde çözünen maddelerin miktarına bağlı olarak düşer 135. Bu durum, "donma noktası alçalması" olarak adlandırılır 15.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

      Yanıtı değerlendir

      5 kaynak

      1. 1
      2. egitim.net.tr
        2
      3. webders.net
        3
      4. 4
      5. eodev.com
        5

    Konuyla ilgili materyaller

    Donma ve erime sırasında ısı alışverişi nasıl olur?

    Donma ve erime sırasında ısı alışverişi şu şekilde gerçekleşir: Erime sırasında: Madde ısı alarak katı halden sıvı hale geçer. Donma sırasında: Madde ısı vererek sıvı halden katı hale geçer. Özetle, donma sırasında madde çevreye ısı verirken, erime sırasında çevreden ısı alır.

    Donma noktası neye bağlıdır?

    Donma noktası, maddelerin sıvı fazdan katı faza geçtiği sıcaklık değeridir ve maddenin özelliklerine bağlıdır. Donma noktasını etkileyen faktörler: Basınç: Su dışında çoğu saf madde için, katı haldeyken maddeye uygulanan basınç arttıkça erime ve donma sıcaklıkları yükselir. Safsızlık: Çözelti içindeki safsızlık, donma noktası sıcaklığını düşürür. Örneğin, suyun donma noktası, 1 atmosfer basınçta 0 °C'dir.

    Basıncın erimeye ve donmaya etkisi nedir?

    Basınç, erimeyi ve donmayı şu şekillerde etkiler: Erime: Erime sırasında madde genişler ve hacmi artar. Erime noktası, maddenin türüne göre değişir: Su, bizmut ve antimon gibi maddeler: Erime sırasında hacimleri azalır, bu nedenle basınç artışı erime noktasını düşürür. Diğer maddeler: Erime sırasında hacimleri artar, bu nedenle basınç artışı erime noktasını yükseltir. Donma: Donma sırasında madde daralır ve hacmi azalır. Basınç artışı, donma noktasını düşürür. Örnekler: Yüksek dağ zirvelerinde karın erimemesi, düşük basınç nedeniyle erime noktasının yükselmesinden kaynaklanır. Düdüklü tencerede basınç artar, bu da suyun kaynama noktasını yükselterek yemeklerin daha hızlı pişmesini sağlar.

    Basınç azalınca donma noktası neden artar?

    Basınç azaldığında donma noktasının artmasının nedeni, su gibi donma sırasında genleşen maddelerin üzerindeki basıncın azalmasıyla donma noktasının düşmesidir.

    Donma ve katılaşma aynı şey mi?

    Donma ve katılaşma aynı şeyi ifade eder. Donma, sıvı haldeki bir maddenin ısı kaybederek katı hale geçmesi sürecidir.

    Donma ve erime noktası aynı mı?

    Donma ve erime noktası aynı sıcaklıkta olabilir, ancak bu her zaman geçerli değildir. Aynı sıcaklık: Saf maddeler için donma ve erime noktaları aynıdır. Farklı sıcaklıklar: Saf olmayan maddeler veya karışımlar için donma ve erime noktaları farklı olabilir.

    Saf suyun donma noktası neden 0'ın altında?

    Saf suyun donma noktası 0°C'nin (32°F) altındadır çünkü içerisindeki mineral yapılara bağlıdır. Son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu bilinmektedir. Ayrıca, donma noktası alçalması nedeniyle, safsızlık içeren deniz suyu, donma noktası 0°C'den daha düşük bir değere sahiptir.