Rusların moda satın alma davranışına bakış
Refah seviyesiyle birlikte moda harcamaları da artıyor
İlk olarak, ekonomik göstergelere göz atalım. Tüketicilerin finansal kaygıları azalıyor. Önceki yıllara kıyasla insanların gelişigüzel kıyafet, ayakkabı ve aksesuar harcamaları %50 artarken, finansal memnuniyetlerini “ortalamanın üstünde” olarak değerlendirenlerin sayısında %70 yükseliş görülüyor.
Satışlar genel olarak azalsa da çevrimiçi satışlar artıyor
Moda sektörünün genel satışları, harcama ve satın alma hacmi bakımından 2023’te bir önceki yıla göre hafif bir düşüş yaşadı. Bununla birlikte, çevrimiçi satışlarda görülen yaklaşık %50’lik hızlı yükseliş ve satın alma hacmindeki daha da büyük artış, genel satışlardaki bu hafif düşüşü gölgede bıraktı. Çevrimiçi satın almaların payı 2023’te %32’ye ulaştı.
Moda müşterileri çeşitli siteleri geziyor
Rus moda müşterileri, satın almadan önce ortalama 5-6 web sitesi ziyaret ediyor. Ve bu müşteriler farklı sitelerden alışveriş yapma eğiliminde: Kullanıcıların %43’ünün kıyafet ve ayakkabı alışverişi yaptığı tek bir ana mağaza yok. Satın alma serüveninde markaların, müşterileri ilk haftada yakalamaları kritik önem taşıyor.Alışveriş yapanların %81’i 7 gün içinde satın alıyor; bunların %30’u ise satın almayı 2-3 gün içinde tamamlıyor.
Arama detayları: Kıyafet, ayakkabı, aksesuar, cinsiyet
Beklendiği gibi, moda aramalarının büyük çoğunluğunu %59 ile kıyafet oluştururken, onu %24 ile ayakkabı, %17 ile aksesuar takip ediyor.
Türk moda markaları bu bilgilerden nasıl yararlanabilir?
Birkaç Türk markası Rusça konuşulan ülkelerde halihazırda belirgin bir etkiye sahip. Örneğin, Türkiye’nin en büyük 3 moda markası Yandex Arama sorgularında önemli bir yer tutuyor.
Yukarıdaki veriler göz önünde bulundurularak, Türk moda markalarının farkındalık yaratma, satışları artırma ve hatta Rusya pazarında büyük bir isim haline gelme yolunda atabilecekleri birkaç adım var.
Birincisi, çevrimiçi alışveriş çevrimdışı veya çok kanallı alışverişten çok daha hızlı büyüdüğü için, yatırımınızın tümünü çevrimiçi kanallara yapmanın mantıklı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, müşterilerin yarısından fazlası alışverişlerinde çok kanallı bir yaklaşım benimsediğinden, çok kanallı deneyimlere yatırım yapmak cazip fırsatlar sunabilir. Özellikle de alışverişin görevden ziyade bir deneyim olarak algılandığı premium ve lüks markalar için bu yaklaşım etkili olabilir. Çok kanallı bir kampanyada örneğin farkındalık oluşturmak için Telegram reklamları kullanılabilir, oluşturulan talebi yakalamak için web arama reklamlarından yararlanılabilir ve ardından özel bir teklifle satış fırsatının daha yüksek olduğu mağazaya müşteri trafiği artırılabilir.
İkincisi, çoğu moda müşterisi kullanıcı değerlendirmelerine ve yorumlarına göz atıyor. Dolayısıyla, mutlu müşterilerinizden yorum bırakmalarını isteyerek satışlarda kademeli artış yakalayabilirsiniz. Yorum bırakma yöntemlerinden bazıları:
● Web sitenizde yer alan bir yorum sayfası. Mevcut yorumları sayfaya eklemeyi unutmayın. Bunlar müşterilere yorumlarının neye benzeyebileceği ve ne kadar uzun olabileceği konusunda fikir verir.
● Satış sonrası e-postalar. Alışveriş sonrasında müşterilerinize bir sanal kartla teşekkür edebilir ve onlardan yorum bırakmalarını isteyebilirsiniz.
● Ve tabii ki sosyal medya. Mutlu takipçilerinizden yorum bırakmalarını isteyen ve destekleri için minnettar olduğunuzu belirtien bir gönderi yayınlayabilirsiniz.
Üçüncüsü, hedef kitlenizle etkileşim ilk buluşmada bitmez. Alışveriş yapanların birden fazla web sitesi ziyaret ettiğini ve satın almalarının 1 haftaya kadar sürebildiğini göz önünde bulundurursak, markanızın akılda kalmasında ve internet kullanıcılarının müşterilere dönüştürülmesinde yeniden hedeflemenin büyük rolü olabilir. Uzmanından ipucu: Yandex Direct’te yeniden hedefleme kampanyaları oluşturabilirsiniz. Yeniden hedefleme reklamlarımız kapının eşiğinde duranları içeri girip alışverişi tamamlamaya teşvik eder. Yandex Direct’te yeniden hedefleme kampanyaları hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Hedef müşteri profiliniz hakkında
Türk moda markalarını arayanların büyük bölümü kadınlar: %74 kadın, %26 erkek. Bunların büyük çoğunluğu (%73) gelir bakımından düşük, orta ve yüksek gelir segmentlerine düzenli dağılıyor. Ancak, %21’i alım gücü yüksek kişilerden oluşuyor. Yaş aralığının ise yetişkin nüfusta oldukça düzenli dağıldığını söyleyebiliriz.
Moda markaları nasıl reklam yapıyor?