Buradasın
Güneydoğu Anadolu'nun Tarım Özellikleri
tarfin.com/blog/guneydogu-anadolu-bolgesinde-yetisen-tarim-urunleri-nelerdirYapay zekadan makale özeti
- Coğrafi ve İklimsel Özellikler
- Türkiye'nin en küçük bölgesi olan Güneydoğu'da karasal iklim hakimdir
- Yazları kurak, kışları yağışlı olan bölgede ormanlar azdır
- Bölgenin batısında Akdeniz iklimi etkisi görülür
- Tarımsal Üretim
- Bölge yüzölçümünün %20'si ekili alan olarak kullanılmaktadır
- Pamuk üretiminin %56'sı, kırmızı mercimeğin %93.5'i bölgeden karşılanır
- Antep fıstığı üretiminin %91.7'si, durum buğdayının %32.5'i bölgeden sağlanır
- Bölgede biber, kabak, kavun yeşillikleri, karpuz gibi sebzeler yetiştirilir
- GAP Projesi
- 571.591 hektar alan sulamaya açılmıştır
- 1.097.812 hektar alanda proje ve planlama aşamaları devam etmektedir
- Sulu tarımın kuru tarıma göre 3-7 kat gelir artışı sağlaması bekleniyor
- Proje tamamlandığında 2-4 kat istihdam artışı öngörülüyor
- Hayvancılık
- Bölgede küçükbaş hayvancılık yaygındır
- Türkiye'deki sığırların %9.6'sı, koyunların %18.1'i GAP Bölgesi'ndedir
- Diyarbakır Türkiye'nin ilk organize hayvancılık bölgesine sahiptir