Buradasın
Sivrisineklerin Taşıyabileceği Virüsler ve Mücadele Yöntemleri
youtube.com/watch?v=yzNlh2PlDvYYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir bilim insanının sivrisineklerin taşıyabileceği virüsler hakkında bilgi verdiği bir sunum formatındadır. Konuşmacı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı'ndan bir akademisyendir.
- Video, sineklerin batının ateşi virüsü, ustu virüsü, rüt vadisi humması virüsü ve zika virüsü gibi önemli virüsleri taşıyabildiğini anlatmaktadır. Konuşmacı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa tarafından gerçekleştirilen bir projede yaklaşık 5 bin sivrisinek topladıklarını ve bunlardan birinde batının ateşi virüsü saptadıklarını paylaşıyor. Ayrıca, sivrisineklerle mücadele yöntemleri hakkında bilgi veriyor: su birikintilerini kurutma, göllere sinek larvalarını yiyen balıklar koyma, ilaçlamalar yapma, çevre temizliği yapma, evde sineklik kullanma, sinek tuzakları koyma ve sinek kovucu ajanlar kullanma gibi pratik öneriler sunuluyor.
- 01:48Sineklerin Bulaştığı Virüsler
- Sinekler batının ateşi virüsü, ustu virüsü, rüt vadisi humması virüsü gibi önemli virüsleri insanlara bulaştırabilmektedir.
- Zika virüsü İtalya'da problemler yaratmış ve şu anda İngiltere'de bir zika virüsü salgını beklenmektedir.
- Küresel ısınma ile sineklerin yaşam döngüleri değişebilmekte ve yaklaşık kırk kilometre kadar mesafe kat ederek taşıdıkları virüsleri insanlara ve hayvanlara bulaştırabilmektedir.
- 02:46Batının Ateşi Virüsünün Yayılımı
- Batının ateşi virüsü aslında kuşlarda bulunan bir virüs olup, göçmen kuşlarla bir ülkeden bir ülkeye taşınabilmektedir.
- Taşınma sırasında virüs taşıyan kuşlar lokalize olurlarsa, ısınan sivrisinekler kuştan virüsü alıp insanlara ve atlara ulaştırabilmektedir.
- Sivrisinekler aracılığıyla sadece kuşlarda var olan virüsü insanlara ve atlara ulaştırabilmektedir, insanlardan ve atlardan daha ileri bir geçiş söz konusu değildir.
- 03:32Türkiye'deki Batının Ateşi Virüsü Araştırmaları
- Türkiye'deki batının ateşi virüsü araştırmaları 2006 yılına dayanmakta ve o zamandan beri hem sivrisineklerde hem kuşlarda bazı araştırmalar devam etmektedir.
- Olayın boyutunu tam anlamıyla incelemek için hem kuşların hem sivrisineklerin ciddi anlamda epidemiyolojik çalışmalarla her yıl hangi virüsleri taşıdığı yönünde araştırmalar yapılması gerekmektedir.
- İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa tarafından desteklenen bir projede yaklaşık beş bin civarında sivrisinek toplanmış ve bu sivrisineklerden bir grupta batının ateşi virüsü saptanmıştır.
- 05:21Sivrisinek Mücadelesi
- İyi bir sivrisinek mücadelesi hem kişisel mücadele hem de yerel yönetimlerin mücadelesiyle olmaktadır.
- Sivrisinekler sulak, bataklık ortamlarda yaşamayı ve oralara yumurta bırakmayı seviyor, 25 derecenin en uygun yaşama ortamı olduğunu ve 10 derecenin altına düşmesi onların dezavantajı olabilmesi için gerekli olduğunu biliyoruz.
- Çok sıcak ve kurak havalar sivrisinekler için uygun değil, bu nedenle işimize yaramayan tarzda olan su birikintilerini kesinlikle kurutmamız gerekmektedir.
- 06:12Sivrisinek Mücadelesi Yöntemleri
- Göllerde biyolojik yöntemler denenmiş durumda, bunlardan biri göllere sinek larvalarını yiyen balıklar koymaktır.
- Ejderha sinekleri de biyolojik yönden sivrisinekleri yok edebilmektedir.
- İlaçlamalar yapılabilir ve çevre temizliği önemlidir çünkü organik atıkların bulunmamasında yarar vardır çünkü sinekler onlara gidiyor daha çok.
- 07:24Kişisel Sivrisinek Mücadelesi
- Vatandaşlar önce panik yapmamalı, her sivrisinek virüs taşıyor anlamına gelmemelidir ancak riski hiçbir zaman göz ardı etmemelidir.
- Riski en aza indirmek için evde sineklik kullanması, pencerelere sineklikler taktırması ve ışıldak (sinek tuzakları) koyması gerekmektedir.
- Ciltlerine sinek kovucu kaçırıcı ajanlar sürebilirler, bunlar ticari olabildiği gibi kendileri de limon ağacı yağı ve okaliptüs yağını karıştırıp onbir bir süreliğine sinek kovucu görev alabilmektedir.