• Buradasın

    Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hamit Çelik ile Kalp Sağlığı Röportajı

    youtube.com/watch?v=4nM4emm28Y4

    Yapay zekadan makale özeti

    • "İyi Ki Varsın" programında kardiyoloji uzmanı Dr. Hamit Çelik, kalp sağlığı konusunda bilgiler paylaşıyor. Program sunucusu ve Dr. Çelik, izleyicilerin merak ettiği kalp ile ilgili soruları ele alıyor.
    • Video, kalp hızının dalgalanması, hasta sinüs sendromu, kalp krizi ve gizli kalp gibi konuları ele alıyor. Ayrıca kalp damar tıkanıklığı, stent ve bypass tedavileri hakkında detaylı bilgiler veriliyor. Dr. Çelik, 78 yaşındaki bir hasta örneği üzerinden stent uygulamasını gösteriyor ve Türkiye'deki sağlık imkanlarının gelişmiş olduğunu vurguluyor.
    • Videoda ayrıca erkeklerin 35 yaşından sonra, bayanların ise 40 yaşından sonra her yıl düzenli kardiyoloji kontrolüne gitmenin önemi, kalp şikayetlerinin psikolojik ve organik nedenleri, hastaların doktora inanma süreci ve iletişimün önemi gibi konular da ele alınmaktadır.
    00:53Kalp Hızının Birden Yükselip Düşmesi
    • Heyecan genellikle kalp hızını yükseltir, heyecan azaldıkça tekrar düşmeye başlar.
    • Kalp hızı birden yüksek birden düşüyorsa ciddi bir sıkıntı vardır ve bu genellikle hasta sinüs sendromu olarak adlandırılır.
    • Hasta sinüs sendromunda kalbin trafosu (sinüs node) tembelleşir, elektrik çıkarmıyor ve kalp hızı kırk'lara kadar düşebilir, sonra kendiliğinden yüzyirmi'lere çıkabilir.
    01:40Hasta Sinüs Sendromu ve Tedavisi
    • Hasta sinüs sendromunda hasta bazen halsiz kalır, bayılacakmış gibi olur, bazen de birden çarpıntı hisseder.
    • Hastanın nabzı çok düşerse veya yüksekse acil tedaviye ihtiyaç duyar, ancak bu durumda hekimler zor durumda kalır.
    • Hastanın nabzı çok düşerse ilaç verilir, yüksekse çarpıntıyla acil tedaviye gider, bu durumda tedaviye müsait olmazlar.
    02:37Hasta Sinüs Sendromu Örneği
    • Otuzüç-otuzdört yaşındaki bir bayan hastada son bir ay içerisinde her gün acile gidiyor, çarpıntı ve nabız düşüklüğü şikayetleriyle.
    • Hastaya ilaç verilse nabzı çok düşecek, nabız yükseltici verilse çarpıntı olacak, bu durumda tek çare kalp pili takmaktı.
    • Kalp pili takılıp nabzı altmış-altmışbeş'e ayarlanırsa, nabzın en azından altmışbeş'in altına düşmez, düştüğünde pil devreye girer, üstüne çıktığında ilaçlar başlar.
    03:46Kalp Çarpıntısı ve Tedavisi
    • Kalp çarpıntısında kimse ölmez, tedavisi vardır ve kimseye bir şey olmaz.
    • Tek korkulan şey düzensiz kalp çarpıntısında pıhtı oluşup beyne atıp felce neden olmasıdır.
    • Kalp krizi geçiren futbolcular gibi gençler aniden kalp krizi geçirebilir.
    04:26Gizli Kalp Krizi
    • Gizli kalp krizi, ani kalp krizi demektir ve teşhis de mümkün değildir.
    • Gizli olmayan kalpte bir ay öncesinde sol kolu ağrısı, göğüs ağrısı, tuhaf his veya çarpıntı gibi belirtiler görülür.
    • Gizli kalpte ise hiçbir bulgu yoktur, ağrı, sızı veya bir şey hissedilmez, ani bir krizle gelir ve tespit edilmez.
    05:41Kalp Kontrolleri
    • Erkekler otuzbeş yaşından sonra her yıl düzenli kardiyoloji polikliniğine gidip bütün testlerini yapmalıdır.
    • Kardiyoloji polikliniğinde gereksiz test diye bir şey yoktur, eksik test yapıldığı zaman problemler gelir.
    • Bayanlarda ise kırk yaş üstü her yıl gitmek zorundadır, çünkü östrojen hormonu onlarda daha dayanıklı değildir.
    06:36Gizli Kalp Belirtileri
    • Gizli kalpte bazen bulgu verir, ancak zaman içerisinde günlük yaşamda olan şeyler olarak insanlar düşünür.
    • Bir hastanın eşi bileklerinde ağrı hissettiğini söylemiş, testler yapıldığında koşu bandı efor testi pozitif çıkmış ve hastanın dört damarı tıkalı olduğu tespit edilmiştir.
    • Bir başka hastada bacaklarında şişlik ve ağrı hissetmiş, testler yapıldığında üç tane site takılmıştır.
    07:41Kalp Damar Tıkanıklığı Tedavisi
    • Kalp damar tıkanıklığı erken şikayetlerle ortaya çıkar ve hemen müdahale edilirse stentle damarlar açılabilir.
    • Üç damar tıkanmışsa ve stente uygun değilse bypass işlemi yapılabilir.
    • Yetmişsekiz yaşındaki bir hasta, beş yıl önce stent olmuş bir damarında çok ince ve kıvrılmış bir tıkanıklık tespit edilmiş, ancak stent veya bypass uygun değildi.
    08:55Özel Bir Tedavi Uygulaması
    • Hasta, stent veya bypass olamayacağı için günlük yaşamı felç olmuş durumda ve arayışa girmişti.
    • Doktor, hastaya yüzde on mortalite riski olan bir işlem yapmayı teklif etmiş ve başarılı bir şekilde stent koymuştu.
    • İşlem sonrası hasta nefes alabilmeye başlamış ve sosyal medyada paylaşılmıştı.
    09:48Türkiye'deki Sağlık İmkanları
    • Son on-onbeş yıl içinde devlet sağlık açısından büyük işler yapmış, özellikle kalp hastalıkları için poliklinikler, anjiyoskopiler, efor testleri ve ultrasonlar mevcut.
    • Türkiye'de kalpten ölmek veya kalp krizi geçirmek ahmaklıktır çünkü her ilçede kardiyoloji imkanı bulunuyor.
    • Bu kadar imkan hiçbir dünyada yoktur, Amerika ve Avrupa'dan hastalar Türkiye'ye geliyor.
    10:42Kalp Hastalıklarının Nedenleri ve Önlemleri
    • Türk ırkı kalp hastalıklarına yatkın değil, ancak sağlıksız beslenme nedeniyle daha fazla risk taşıyor.
    • Damar hastalarına sigara içmemeleri, tuzdan uzak durmaları, kırmızı et yememeleri ve tuzdan uzak durmaları tavsiye ediliyor.
    • Dört dörtlük bu önerilere uyanlar onbeş yıldır stenti açık tutabiliyor.
    12:05Kalp Hastalıklarının Psikolojik Boyutu
    • Yirmi yaş sonrası toplumda hemen hemen yüzde seksen'i kalp hastasıdır ve çarpıntı, tansiyon dengesi, yorgunluk, sol kolda uyuşma gibi şikayetler ortaya çıkabilir.
    • Bu şikayetlerin yaklaşık yüzde kırk'ı psikolojik ve strese bağlı olup, geri kalan yüzde kırk'ında organik bir neden vardır.
    • Kalp hastalarında psikolojik destekten ziyade kardiyolojik destek sağlamak önemlidir.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor