Buradasın
Türk Medeni Kanunu'nda Miras Ortaklığının Paylı Mülkiyete Çevrilmesi
youtube.com/watch?v=X8bufQIwLUkYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir hukuk uzmanının Türk Medeni Kanunu kapsamında miras ortaklığının paylı mülkiyete çevrilmesi konusunu anlattığı eğitim içeriğidir.
- Video, miras ortaklığının ne olduğunu açıklayarak başlıyor ve bu ortaklığın sona erdirilmesi için üç yolu (elden taksim, ortaklık kurma veya paylı mülkiyete çevirme) anlatıyor. Özellikle paylı mülkiyete çevirme yöntemi detaylı olarak ele alınıyor ve tapu sicil müdürlüğünde idari yoldan bu işlemin nasıl yapılabileceği, dava açmadan nasıl tamamlanabileceği açıklanıyor.
- Videoda ayrıca taşınmaz mallar için bu işlem yapılabildiği, ancak bankadaki paralar veya menkul mallar için mutlaka mahkemeye gidilmesi gerektiği belirtiliyor. Miras paylarının paylaştırılması, erteleme sebepleri ve mahkeme süreci hakkında da bilgiler veriliyor.
- Miras Ortaklığı ve Elbirliğiyle Mülkiyet
- Türk Medeni Kanunu'na göre ölüm anından itibaren miras açılmış sayılır ve miras bırakanın tüm mal varlığı yasal mirasçılarına otomatikman geçer.
- Mirasçılar elbirliği ile mülkiyet esaslarına (miras ortaklığı) sahip olurlar ve mallar üzerinde tasarrufta bulunmak için hepsinin oy birliğiyle ve rızası gereklidir.
- Miras ortaklığı, mal paylaşımı yapılıncaya kadar veya sona erdirilmesine kadar geçerlidir ve paylı mülkiyete çevrilebilir.
- 01:29Miras Ortaklığının Sona Erdirilmesi Yolları
- Miras ortaklığının sona erdirilmesi için üç yol vardır: elden taksim veya sözleşme ile taksim anlaşması yapmak.
- Miras ortaklığını aile malları ortaklığı, adi ortaklık veya Türk Ticaret Kanunu'ndaki herhangi bir şirket kurarak sona erdirmek.
- Elbirliğiyle mülkiyeti paylı mülkiyete çevirmek.
- 02:29Miras Paylaşımı Hakkında Genel Bilgiler
- Her mirasçı her zaman mirasın paylaştırılmasını isteyebilir ve bu talep herhangi bir zamanaşımına tabi değildir.
- Paylaştırma davaları için yetkili mahkeme, miras bırakanın son ikametinin bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemeleridir.
- Paylaştırma davalarında tüm tereke mal varlığı için değil, belirli bir mal varlığı için de dava açılabilir.
- 03:58Miras Paylaşımının Geciktirilmesi Sebepleri
- Mirasçılar anlaşarak belirli bir tarihe kadar paylaşımın ertelenmesini sözleşmeyle yapabilirler, ancak bu sözleşme süresiz olamaz.
- Vasiyetname ile miras bırakanın paylaşımın ertelenmesini belirtmesi mümkündür.
- Anne karnına düşen cenin doğumuna kadar, mirasçılardan birinin başvurusuyla tereke malı değeri azalacaksa hakim kararıyla da paylaşım ertelenebilir.
- 05:49Elbirliğiyle Mülkiyetin Paylı Mülkiyete Çevrilmesi Örneği
- Mirasçılar bir araya gelerek veya vekaletname göndererek, tapulu mallar ve bankadaki para için bir sözleşme yaparak elbirliğiyle mülkiyeti paylı mülkiyete çevirebilirler.
- Anlaşma sağlanamazsa, Türk Medeni Kanunu'nun 644. maddesine göre mahkemeye başvurulabilir.
- Hakim, diğer mirasçılara tebligat çıkartır ve süre içerisinde itiraz edilmezse, elbirliğiyle mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesine karar verebilir.
- 10:55Taşınmaz Mallarla İlgili Özel Durum
- Taşınmaz mallarla ilgili dava açmaya gerek kalmadan, 15 Ocak 2009 tarihindeki kanunla kadastro kanuna ek üçüncü bir madde eklendi.
- Bu maddeye göre, elbirliğiyle mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi için başvurulması halinde tapu sicil müdürü de aynı işlemleri yapabilmektedir.
- 11:26El Birliği Halindeki Mülkiyetin Paylı Mülkiyete Çevrilmesi
- El birliği halindeki mülkiyeti paylı mülkiyete çevirmek için Artvin Tapu Sicil Müdürlüğü'ne başvurulabilir.
- Tapu müdürü, talep alındığında Furkan ve Zeynep'e sulh hakimi gibi tebligat gönderir ve itiraz süresi verir.
- Eğer ortaklığın giderilmesi davası veya paylaşım davası açılmışsa, paylı mülkiyete çevrilmesi mümkün değildir.
- 12:22Paylı Mülkiyetin Tescili ve Sonuçları
- Tapu müdürü, itiraz süresi geçtikten sonra her birimizin adına çeyrek şeklinde hisseli olarak tapuya tescil eder.
- Paylı mülkiyete çevrildikten sonra, diğer hissedarları gözeterek diğer hissedarları üçüncü kişilere satma şansı olur.
- Bu kolaylık sadece taşınmaz mallar için geçerlidir, bankadaki paralar veya menkul mallar için mahkemeye gidip hakim kararıyla çevrilmesi gerekir.