• Buradasın

    Milliyetçi Hareket Partisi'nin Yeni Anayasa Görüşü

    youtube.com/watch?v=zx1vT0D5XuI

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) bir temsilcisinin yeni anayasa konusundaki görüşlerini içeren bir açıklamadır. Konuşmacı, Başbakan Davutoğlu'nun CHP ve MHP ile yaptığı görüşmeleri ve MHP'nin bu süreçteki tutumunu anlatmaktadır.
    • Video, AKP'nin yeni anayasa konusundaki çabalarını ve MHP'nin bu konudaki tutumunu ele almaktadır. Konuşmacı, MHP'nin yeni anayasa konusunda herhangi bir engel görmediğini ancak ilk dört maddenin değiştirilmesine tahammül etmediğini vurgulamaktadır. Ayrıca, anayasada Türk kimliğinin yer alması gerektiğini ve Türk milletinin anayasa vasıtasıyla bölünmesini istemediğini belirtmektedir.
    Yeni Anayasa Çalışmaları
    • Erdoğan ve Davutoğlu'nun yeni anayasa konusundaki ısrar ve çabaları milletin gözü önünde cereyan etmektedir.
    • Başbakan Davutoğlu, mecliste grubu bulunan partilerle temas kurmuş ve görüşmelere başlamıştır.
    • Davutoğlu ve heyeti ilk olarak 30 Aralık 2015'te CHP'yi ziyaret etmiş, bu görüşme 2 saat 15 dakika sürmüştür.
    00:36AKP ve CHP Görüşmeleri
    • İki genel başkan yeni anayasanın yanı sıra meclis iç tüzüğün değiştirilmesi, reformlar, terörle mücadele, bütçe, Avrupa Birliği süreci ve uluslararası gelişmeleri değerlendirmişlerdir.
    • AKP ile CHP, Türkiye'nin çoğulcu, özgürlükçü, demokratik ve sivil bir anayasaya kavuşturulması hususunda uzlaşmaya varmışlardır.
    • Davutoğlu başkanlığındaki AKP heyeti ikinci ziyaretini MHP'ye gerçekleştirmiş, bu görüşme 1 saat 45 dakika sürmüştür.
    01:44MHP'nin Görüşleri
    • MHP olarak yeni bir anayasa yapılması konusunda herhangi bir engel görmediklerini ve bu kapsamda üzerlerine düşeni yapacaklarını samimiyetle muhataplarına ilettiklerini belirttiler.
    • 19 Ekim 2011 tarihinde çalışmalarına başlayan anayasa hazırlık ve uzlaşma komisyonunun tekrar canlandırılmasını faydalı bulduklarını söylediler.
    • Komisyonun çalışma usul ve esaslarının belirlenerek daha önceden kabul edilen 60 maddenin aynen korunması hususunda fikir birliğine vardılar.
    02:31Anayasanın Özellikleri
    • Anayasanın milletin hak ettiği ölçü, kalite ve nitelikte olması ve kazandırılması temenni edildi.
    • Anayasaların zamanın ruhuna, insan ihtiyaç ve beklentilerine, devlet-birey ilişkilerinin değişen çapına, toplumsal arayış ve yönelişlere cevap vermeli ve toplumsal dinamiklerin arkasına düşmemelidir.
    • AKP'nin sivil anayasa yapılmasının ve başkanlık sistemine geçilmesini önermesi eleştirildi.
    03:10Anayasanın Sivil Olması
    • Anayasanın sivil bir kimlik taşıması için siviller tarafından hazırlanması yeterli değildir, millet tarafından onaylanmış olması da anayasayı sivil bir hale getirmemektedir.
    • 1982 anayasasının halkın %90'ını aşan bir çoğunlukla kabul edildiği unutulmamalıdır.
    • Halk oylamasında kabul edilip yürürlüğe girmiş olması, 1982 anayasasının sorunlu bir hukuki metin olduğu gerçeğini örtbas etmemiştir.
    04:21Türk Kimliği ve Anayasa
    • AKP sözcüsü "yeni anayasa Türkiye'nin kimlik belgesidir" diyerek yersiz bir söz söylemiştir.
    • Türkiye'nin kimliği anayasayla değil, yüzyıllar için doluşmuş tarihsel ve kültürel mirasla, belirlenmiş vatanla düğümlenmiştir.
    • Türkiye'nin milli kimliği Türk'tür ve milli kimliğimiz Türk milletinin özlemlerini, milli emanetlerini yansıtmaktadır.
    05:06Türk Kimliğinin Anayasada Yerini Koruması
    • Yeni anayasada AKP'nin gündeminde olan Türk kimliğinin dışlanması, Türklüğün tasfiye planı bir PKK talebidir.
    • Türksüz bir anayasa, kansız damar, kalpsiz vücut, cansız beden demektir ve bu yıkımdır.
    • Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde koltuk sayısının ne olursa olsun, Türk milletinin anayasa vasıtasıyla bölünmesini, etnik kafilelerle ayrılmasını, ruhsuz, ufuksuz ve kimliksiz bırakılmasını hoş görmeyeceklerini belirttiler.
    06:32Anayasanın İlk Dört Maddesi
    • Milliyetçi Hareket Partisi yürürlükteki anayasanın değiştirilmesini istemekle birlikte ilk dört maddenin tartışılmasına bile tahammül ve müsamahası yoktur.
    • Anayasada devletin şeklinin tanımlandığı ve Türkiye devletinin bir cumhuriyet olduğunu belirten 1. maddenin, cumhuriyetin niteliklerinin sayıldığı 2. maddenin, devletin bütünlüğünün, resmi dilin, bayrağın, milli başın ve başkentin ifade edildiği 3. maddenin ve değiştirilemeyecek hükümleri ihtiva eden 4. maddenin hiçbir şart altında değiştirilmesi ya da bu çerçevede teklifi söz konusu olmamalıdır.
    • Bunun dışında anayasada gerekli düzenlemeler yapılıp yapılabilmesinin önü de açıktır.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor