Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir oyun geliştiricisinin Evka 5 için harita tasarımı sürecini anlattığı eğitim içeriğidir. Geliştirici, tek başına çalıştığı için karşılaştığı zorlukları ve çözüm yöntemlerini paylaşıyor.
- Videoda, modüler yol sistemi oluşturma süreci detaylı olarak anlatılmaktadır. İlk olarak dağlık araziyi düz bir araziye dönüştürme kararı alınır, ardından Blender programında 3D modeller oluşturulur ve Unity'ye aktarılır. İki şeritli ve dört şeritli yol sistemleri tasarlanarak haritayı genişletme yöntemi gösterilir.
- Geliştirici, haritanın henüz tamamlanmadığını belirterek, gelecek haftalarda binaların, trafik lambalarının, tabelaların ve kaldırımların ekleneceğini söylemektedir. Video, Trello hesabının düzenlenmesi, tasarım aşamalarının planlanması ve vertex snap özelliğini kullanarak objeleri birleştirme gibi teknik detayları da içermektedir.
- 00:05Harita Tasarımında Karşılaşılan Zorluklar
- Konuşmacı, harita tasarlamaya başlamak için yoğun bir hafta geçirdiğini ve tek kişi çalıştığı için ciddi bir iş yükü olduğunu belirtiyor.
- Mobil oyun olduğu ve tek çalıştığı için bazı optimizasyonlar ve çözüm yöntemlerine ihtiyaç duyduğunu ifade ediyor.
- Evka 5'in eğimli dağlık arazisini düz bir araziye çevirmek zorunda kaldığını, çünkü dağlık arazi yapmaya kalktığında birleştirmelerde uyumsuzluk ve arabanın tırmanış-iniş ayarlarında sıkıntılar yaşayacağını açıklıyor.
- 01:00Modüler Yol Sistemi Fikri
- Evka 5'in her konumunu tek tek modellemek yerine modüler bir yol sistemi yapmayı düşündüğünü belirtiyor.
- Modüler yol sisteminin avantajı, belli başlı yol kalıplarını ortaya çıkartarak yapboz birleştirir gibi parçaları birleştirerek haritayı istenilen şekilde oluşturabilmesi.
- Bu sistem sayesinde haritayı rahatlıkla büyütebileceğini, ancak planlama aşamasında yapboz parçalarının birbirine kusursuz uyması için ciddi bir iş yükü gerektireceğini belirtiyor.
- 02:20Trello Hesabında Planlama
- Bu hafta Trello hesabını düzenlemek istediğini ve "tüm harita modelleri" ve "modüler harita tasarımı" konularını "improcess" bölümüne alacağını belirtiyor.
- İki veya üç şeritli yol yapma fikrini de "improcess" bölümüne alacağını söylüyor.
- Modüler yol yapısı altında çift şerit yol, tek şerit yol, çift şeritten tek şerite birleştirme yolu, yaya geçidi ve U dönüşü gibi yol yapılarını not olarak tuttuğunu belirtiyor.
- 03:16Gelecek Hafta Planları
- Kırılabilir objeleri çeşitlendirmek için bir sonraki hafta tasarlamak adına "task" bölümünü alacağını belirtiyor.
- Kırılabilir bariyer objeler oluşturmak istediğini söylüyor.
- Haritayı ilk bölüm için komple tamamlamak istediğini, ancak binaları, ağaçları ve kırılabilir objeleri modelleyip Unity'ye aktarmak için ciddi vakit alacağını belirtiyor.
- 03:51Modüler Yol Sistemi Tasarımı
- Haritayı yapmak için kullanacağı modüler yol sistemi üzerine çalıştığını ve birkaç temel çizim yaptığını belirtiyor.
- L şeklinde veya U şeklinde olan yolları nasıl entegre edebileceğinden emin olmadığını, ancak parçalı yol sistemini kullanarak haritayı oluşturmak istediğini söylüyor.
- Dört şeritli ve iki şeritli yolların nasıl gözükeceğini, kaldırımların ve yolun uzunluğunu belirlemeye çalıştığını, ayrıca dört şeritli yollarda ağaç dikeceğini belirtiyor.
- 04:34Blender'da Modelleme ve Test
- Kağıtta çizdiği tasarımları Blender'a geçip üç boyutlu modellerini oluşturmaya başladığını belirtiyor.
- Hangi parçalara ihtiyaç duyduğunu, parçaların boyutlarını, nasıl birleşeceğini ve dönüş açılarını netleştirip uygulamaya döktüğünü söylüyor.
- Dokulama kısmını halletmeden direkt olarak modelleri Unity'ye aktardığını ve test etmek için ufak düzenlemeler yapıp test etme işlemine başladığını belirtiyor.
- 05:17Test Sonuçları ve Gelecek Planlar
- Tüm parçaları birleştirip aracını yolda sürerek aracın boyutunun yola göre uygun olup olmadığını ve birleştirme noktalarının nasıl olduğunu kontrol ettiğini belirtiyor.
- Yolların birbirinden yukarı aşağı durduğunu ve boyut olarak birbirinden farklar oluştuğunu, bu sorunun düzeltilebilir olduğunu söylüyor.
- Yol sistemini düzgün kurmadığı için birleştirme noktalarında boşluk oluştuğunu belirterek tekrar kağıt kalemi eline alıp düzgün bir şekilde yolu tasarlamak için plan proje hazırlamaya başladığını belirtiyor.
- 06:16Yol Sistemi Tasarımı
- Daha detaylı ve kare sistemine dökülmüş bir yol tasarım gerçekleştirildi.
- Kare sistemi sayesinde yol sistemi iki'nin katları olarak ayarlanabiliyor, örneğin dört metrelik yollar yan yana konularak sekiz metrelik yola erişilebiliyor.
- Tekstil dosyaları düzenlendi, asfalt teksürü ve yaya geçitleri ayarlandıktan sonra Blender'a aktarıldı.
- 07:47Unity'ye Aktarım ve Birleştirme
- Kaldırım tekstürü konusunda emin olunmadığı için bu konu sonraki aşamaya bırakıldı.
- Unity'nin vertex snap özelliği kullanılarak modeller milim milim ayarlanmak zorunda kalmadan birleştirildi.
- Birleştirme işlemi sırasında dikeydeki hizalama sıkıntıları dışında ciddi bir sorunla karşılaşılmadı.
- 09:04Dört Şeritli Yollar ve Harita Oluşturma
- Dört şeritli yollar iki şeritli yollarla birebir aynı şekilde oluşturuldu.
- Modüler yol sistemindeki yol yapısının çeşitliliği arttırılmadığı için birebir aynı harita oluşturulmakta zorlanıldı.
- L dönüşümü gibi çok geniş kavisli yol sistemleri modüler yol sistemine eklenmedi.
- 09:52Oyun Testi ve Gelecek Planlar
- Yollar güzel ancak kaldırım tekstürü ve dört şeritli yollarda yüz kaybı gibi çözülmesi gereken sorunlar var.
- Sahnenin boş durduğu fark edildi çünkü binalar, trafik lambaları, tabelalar, çöpler ve kaldırım ışıkları henüz eklenmedi.
- Gelecek hafta bu objelerin eklenmesiyle oyunun daha güzel bir görüntüye sahip olacağı belirtildi.