• Buradasın

    Türkiye'de Okuma Yazma Seferberliği Projesi Röportajı

    youtube.com/watch?v=3Bm-6BJljRQ

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Müge Anlı'nın sunduğu bir televizyon programında, okuma yazma seferberliği projesi hakkında yapılan röportajları içermektedir. Programda Fatma Karka, Halime Birgüli, Gülnaz El-Lütfi, Bedriye Kökçü gibi okuryazarlık belgesi alan vatandaşlar, okul müdürleri Caner Kuru ve Selda Özkan ile öğretmenler Emrah Pekşen ve Yasin Bulut yer almaktadır.
    • Video, Türkiye'de devam eden okuma yazma seferberliği projesinin sonuçlarını göstermektedir. İlk bölümde okuryazarlık belgesi alan vatandaşların hayatlarındaki değişimler ve yazdıkları mektuplar paylaşılmakta, ikinci bölümde ise 70'den fazla kursiyerin dört sınıfta eğitim aldığı ve okuma bayramı düzenleneceği belirtilmektedir.
    • Röportajlarda ayrıca Cumhurbaşkanı Emine Erdoğan'ın projeye verdiği destek, 180 saatlik kursla ilkokul diploması almanın önemi ve öğretmenlerin öğrencilerin kendilerini koruma konusunda bilinçlendirmeleri gibi konular ele alınmaktadır. Video, öğretmenlerin toplumda önemli bir rol oynadığı ve çocukların güvenliği konusunda öğretmenlerin kilit isimler olduğu vurgusuyla sonlanmaktadır.
    00:05Okuma Yazma Seferberliği Projesi
    • Sevim ablanın okuma yazma bilmeyişinden dolayı yaşadığı üzüntüyü paylaşması üzerine seferberlik yapma çağrısı yapılmıştır.
    • Cumhurbaşkanı Emine Erdoğan Hanımefendi'nin "madem istiyorsunuz biz varız" demesi tüyler diken diken etmiştir.
    • Ülkede beşyüz bine yakın kişi okuma yazma diploması almaya başlamıştır.
    01:04Okuma Yazma Öğrenenlerin Stüdyoya Gelişi
    • Fatma Karka, Halime Birgüli, Gülnaz El-Lütfi, Bedriye Kökçü ve diğer okuma yazma öğrenenler stüdyoya gelmiştir.
    • Hüzünlü İlkokulu'ndan okul müdür yardımcısı Selda Özkan, sınıf öğretmenleri Emrah Pekşen ve Yasin Bulut öğrencilerini toplamışlardır.
    • Müge Anlı, okuma yazma seferberliği projesine öncülük etmesi için okul adına teşekkür edilmiştir.
    02:58Kursiyerlerin Duyguları ve Mektupları
    • Kursiyerlerin yazdığı mektuplar okunmuş ve duygulanılmıştır.
    • Fatma teyzenin ikinci kademe kursu aldıktan sonra ehliyet alıp arabayı alıp gezdirmek istediği belirtilmiştir.
    • Lütfiye Çağlayan'ın kırk üç yaşında üç kız çocuğu annesi olduğu ve okuma yazma öğrenmesiyle yaşadığı değişimler anlatılmıştır.
    05:43Okuma Yazma Öğrenenlerin Defterleri
    • Kursiyerlerin defterleri gösterilmiş ve Neşet Ertaş'ın veda şiirini bile yazdıkları belirtilmiştir.
    • Kursiyerler, okuma yazma öğrenmelerinin hayatlarında yaşanan sıkıntıları çözdüğünü ve geleceğe daha iyi bakabildiklerini ifade etmişlerdir.
    • Cumhurbaşkanı'nın yüzseksen saatlik kursada ilkokul diploması alınabileceğini ve bu diploma ile ortaokulu, liseyi ve üniversiteyi bitirebileceklerini hatırlatmıştır.
    09:25Okuma Yazma Kursu ve Sevim Abla
    • Konuşmacı, fırsatı verdikleri için teşekkür ediyor ve zamanın çok hızlı geçtiğini belirtiyor.
    • Sevim abla derslerini bitirdi ve stüdyoya gelecek, onun anlattıklarıyla birçok hanımefendinin derdine tercüman olduğu söyleniyor.
    • Dün izletilen, ülkenin dört bir yanından diplomasını alan hanımefendilerin görüntülerinden bahsediliyor.
    10:30Kurs Detayları ve Okuma Bayramı
    • Dört sınıf ve yetmişten fazla kursiyer olduğu, dört arkadaşın yardımcı olduğu belirtiliyor.
    • Okuma yazma kursuna katılan kursiyerler için okuma bayramı düzenleneceği ve davetiyenin olduğu söyleniyor.
    • Öğretmenlerin büyük görevler üstlendiği ve ellerine sağlık denildiği belirtiliyor.
    11:14Okul Projesi ve Farkındalık
    • Konuşmacı, geçen sene Soma'da yaşanan olaydan etkilendiğini ve Arif hocanın telkinlerinin kendisini etkilediğini anlatıyor.
    • Okul çapında bir proje geliştirdiklerini, öğrencileri bilinçlendirdiklerini ve afişler hazırladıklarını belirtiyor.
    • Öğretmenlerin neyin ne olduğunu bilen, anlayan ve milleti teşvik etme konusundaki kilit isimler olduğu vurgulanıyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor