Buradasın
Portekiz'de Erasmus Öğrencisinin Korona Vakaları Sürecindeki Deneyimi
youtube.com/watch?v=jxKEgmg9IcMYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu videoda, Portekiz'in Cobra şehrinde Erasmus programı kapsamında okuyan bir öğrenci, korona virüs vakaları nedeniyle yaşadığı deneyimleri paylaşıyor. Öğrenci, 11 Şubat'ta Portekiz'e gelmiş ve şu anda spor bilimleri fakültesinde okuyor.
- Video, öğrencinin market alışverişine gidişiyle başlıyor ve ardından Portekiz'deki korona vakalarının artışı, insanların evde kalma durumu ve Erasmus programının bu süreçte nasıl etkilendiği anlatılıyor. Öğrenci, Türkiye'ye dönmek için aldığı tavsiyeleri, Erasmus programının devam etmesi için aldığı önlemleri ve online eğitim sürecini detaylı şekilde aktarıyor. Ayrıca, yaşlı nüfusun yoğun olduğu Cobra'da karantina altında kalmanın avantajlarını ve Türkiye'ye dönmenin risklerini de vurguluyor.
- 00:01Market Alışverişi ve Koronavirüs Önlemleri
- Konuşmacı üç-dört gündür evden dışarı çıkmadığını ve sadece market alışverişine gittiğini belirtiyor.
- Marketlerde stoklar dolu olduğu için istenen ürünlerin bulunamadığını söylüyor.
- Alışveriş yaparken el temizleme cihazlarına dokunmamaya çalıştığını ve ellerinin mikroplu olabileceğini düşünüyor.
- 02:02Alışveriş Stratejileri
- Evde kek yapmak için şeker ve yumurta gibi ihtiyaçları almak için markete gittiğini belirtiyor.
- Toplu markete gitmediklerini, alışveriş yapacak kişiye gerekçeyi verip parasını verdiklerini söylüyor.
- İhtiyacın fazlasını almanın diğer insanlara haksızlık olduğunu ve geride kalanları düşünmenin önemli olduğunu vurguluyor.
- 03:49Portekiz'deki Durum
- Portekiz'de market alışverişi yaptığını ve AVM içindeki tüm dükkanların kapalı olduğunu belirtiyor.
- Portekiz'e 11 Şubat'ta geldiğini ve o dönemde koronavirüsün tehlikeli olmadığını, insanların çok rahat olduğunu söylüyor.
- Portekiz'in Avrupa'da koronavirüs bulaştığı en son ülkelerden biri olduğunu ve insanların çok korkmadığını belirtiyor.
- 04:32Cobra'daki Yaşam
- Cobra'da yaşadığını, buranın Lizbon veya Porto gibi kalabalık olmadığını, turistik bir alan olmadığını söylüyor.
- Cobra'nın nüfusunun genellikle 60-90 yaş arası yaşlılardan oluştuğunu ve genç nüfusun az olduğunu belirtiyor.
- Son bir haftada koronavirüs vakalarının artmasıyla herkesin neredeyse evinde olduğunu ve dışarıda kalabalık olmadığını söylüyor.
- 05:03Türkiye'ye Dönüş Sorunu
- Türkiye'deki vakaların az olduğunu düşünse de gerçekte çok daha fazla vaka olduğunu ve çoğu insanın korku nedeniyle hastaneye gitmediğini düşünüyor.
- Portekiz'den son uçuşun kalktığını ve Türkiye'nin artık almadığını, bu yüzden dönemeyeceğini belirtiyor.
- Erasmus'a gelirken büyük hayalleri olduğunu ancak şu an hayal ettiklerinin yaşadıklarıyla farklı olduğunu söylüyor.
- 05:51Erasmus Durumu
- Birçok Erasmus öğrencisinin ülkesine geri döndüğünü, kendisinin neden geri dönmediğini sorguluyor.
- Ulusal ajanstan gelen bir mailde hemen ülkesine geri dönüş yapması gerektiği belirtilmiş, ancak sonra bu mailin sadece tavsiye niteliğinde olduğu açıklanmış.
- Erasmus'un tamamlanması için en az 90 gün boyunca Erasmus yapması gerektiğini ve şu an bir ay bir haftasını doldurduğunu belirtiyor.
- 07:04Karantina Kararı
- Üniversiteden gideceği tarihi bildirmesi istendiğini ancak gitmekten vazgeçtiğini söylüyor.
- Ülkeye döndüğünde havalimanında birçok insandan kapma olasılığının yüksek olduğunu ve ailesine bulaştırma olasılığının da yüksek olduğunu belirtiyor.
- Türkiye'de 14 gün karantina altında kalınacağını ancak Türk kültürünün sıkı fıkı olmayı ve ziyaret etmeyi sevdiğini, bu nedenle dönmeyi düşünmediğini söylüyor.
- 08:51Eğitim Durumu
- Bir hafta öncesine kadar her yerin çok kalabalık olduğunu ve herkesin her yere gittiğini belirtiyor.
- Şu an yaklaşık 600 vaka olduğunu ve Erasmus'unun hala devam ettiğini söylüyor.
- Spor bilimleri fakültesinde okuduğu için uygulama derslerini alamadığını, sadece Portekiz dili ve kombat derslerini online aldığını belirtiyor.