• Buradasın

    Osmanlı ve Türk Tarihi Üzerine Eleştirel Bir Sunum

    youtube.com/watch?v=KA_PwtokXao

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, bir konuşmacının Osmanlı ve Türk tarihi hakkında eleştirel görüşlerini paylaştığı bir sunum formatındadır. Konuşmacı, tarih konusunda bilgi sahibi olduğunu ve çeşitli kaynaklara sahip olduğunu belirtmektedir.
    • Sunum, Balkan Harbi, Çanakkale Harbi ve Milli Mücadele'de yaşanan ihanetler, Mustafa Kemal'in Anadolu'ya gönderilme sebepleri, Batum'un kaybedilme süreci, sünnet yasağı, içki yasağı, idam cezaları ve Boraltan Köprüsü hadisesi gibi konuları ele almaktadır. Ayrıca İsmet Paşa'nın hatıraları, şapka inkılabı, camileri ve medreseleri tahrip etmesi ve Lozan Antlaşması hakkındaki görüşleri de incelenmektedir.
    • Konuşmacı, Mustafa Kemal ve İsmet Paşa hakkındaki eleştirilerini desteklemek için Arif Oruç'un "Yarın" dergisindeki ifşaat, 50'li yıllarda Filistin cephesinde bulunmuş bir subayın ifşaatı ve İsmet Paşa'nın hatıralarını kaynak göstermektedir. Video, Türkiye'nin insan haklarına riayet bakımından diğer milletlerden üstün olduğu iddiasıyla başlayıp, Atatürk hakkındaki olumsuz bir görüşle sona ermektedir.
    00:03Osmanlı'da İhanetler
    • Balkan Harbi, Çanakkale Harbi, Cephelerde ve Milli Mücadele'de ihanetler olduğu iddia ediliyor.
    • İddiaların gerekçeleri, esbabı, vesaikleri ve delilleri var.
    • Emrinde ordu bulunan bir kumandan, koordu düşmana askeri ikiyüz kişi ikiyüz kişi sevk ediyor.
    01:01Filistin Cephesindeki İhanet
    • Filistin'de muharebede mağlup olmadık, ordulardan biri geri çekildi ve düşman yarıktan girdi.
    • Dördüncü ve Sekizinci ordular imha edildi, İngilizler 65 bin esir ve 361 top kaptı.
    • Yıldırım ordular grubunda dört, yedinci ve sekizinci ordular vardı.
    03:23İhanetin Kaynakları
    • İhanetin belgeleri iki kaynaktan alınmış: Arif Oruç'un Bulgaristan'da yayınlanan "Yarın" dergisindeki ifşaattır.
    • İkinci kaynak, 50'li yıllarda Filistin cephesinde bulunmuş bir subayın ifşaattır.
    • Konunun daha fazla konuşulabilmesi için Kemal Paşa'nın itibarının normale inmesi gerekiyor.
    05:08Mustafa Kemal'in Anadolu'ya Gönderilmesi
    • Sultan Vahideddin, Mustafa Kemal'i Yunan'a karşı harp etmek için Anadolu'ya göndermemiştir.
    • Mustafa Kemal'in gönderme sebebi, Sel Sulh projesinin ağır vaki olacağı anlaşılan şartları protesto hareketleriyle göstermek ve şartları ehvenleştirmekti.
    • 15 Mayıs 1919'da Yunan İzmir'e çıktı, Mustafa Kemal 16 Mayıs'ta gemiye bindi.
    07:06Mustafa Kemal'in Anadolu'ya Gitme Süreci
    • İstanbul hükümeti, İngilizlerin kendisine karşı, Mustafa Kemal'e karşı olduğunu zannetmiş.
    • Mustafa Kemal'in resmi vazifesinin müfettiş olması ve on dokuz yaver verilmesi ilginç bir durum.
    • Mustafa Kemal, karargahının fevkalade addedilmesi, maaşların ilave edilmesi ve üç binek otomobil istemiyle gitmeyi reddetmiş.
    11:54Batum ve Kafkas Cephesi
    • Batum, 1878-1903 harbi nedeniyle Rusya'ya geçti.
    • 1918'de Bolşevikler Brest Litos anlaşması imzalayarak Kars ve Ardahan'ı bize geri verdi.
    • Batum'da plebisit yapıldı ve yüzde 84 oranla Batum bize geçti, Birinci Büyük Millet Meclisi'nde dört Batum mebusu vardı.
    14:19Batum'un Tarihi
    • Batum, Osmanlı'da dört milletvekili vardı, ancak 1921'de Mustafa Kemal'in hükümeti Batum'u Rusya'ya verdi.
    • Mustafa Kemal, Batum'u Rusya'ya vererek 40 bin piyade tüfeği ve 4,5 milyon ruble altın karşılığında Rusya'dan yardım aldı.
    • Konuşmacı, Mustafa Kemal olmasaydı Türkiye Yunan'ın idaresinde olacağını iddia ediyor.
    17:07Misak-ı Milli ve Mondros Mütarekesi
    • Mondros Mütarekesi, Filistin cephesinin çökmesinden sonra Ekim ortalarında imzalandı.
    • Filistin cephesinde 7. Ordu Kumandanı Mustafa Kemal Paşa 65 bin askeri ve 360 topu İngilizlere esir verdi.
    • Konuşmacı, Mustafa Kemal'in Çanakkale, Balkan Harbi, Filistin ve Milli Mücadele'de düşmana bir kurşun atmadığını iddia ediyor.
    18:07Sünnet Yasaklama Teşebbüsü
    • 1930 veya 1931'de Mustafa Kemal sünneti yasaklamak istedi ve meclise bir kanun getirdi.
    • Alman doktorlar, sünnetin mesane kanserine karşı koruyucu bir hekimlik tedbiri olduğunu belirtti.
    • Mustafa Kemal, Alman doktorların keşiflerini duyunca sünnet yasaklamayı geri çekti.
    20:29İçki Yasaklaması ve Ankara'daki Durum
    • Lozan müzakereleri bittiğinde 18 Haziran'da seçimler yapılacakken, Ankara'da içki yasağı uygulanmıyordu.
    • İçki yasağı kanunu çıkarılmış olsa da, yetkililer içki içiyor, rakı yapıyor ve halk tarafından eleştiriliyordu.
    • Halkın bu durumu görmemesi için Mustafa Kemal'i Çankaya Köşkü'ne yerleştirdiler.
    22:16Suikast ve İddialar
    • O günkü ceza kanununda idam cezası, cinayet teşebbüsünün tamamlanması durumunda veriliyordu.
    • İzmir suikastçıları silah kullanmamış, sadece teşebbüslerini duyurmuş ve kaçmak için bir kayıkçı ile konuşmuşlardı.
    • Mustafa Kemal, bu üç kişiyi idam ettirdi ve aynı zamanda "bundan haberin vardı da devleti haberdar etmedin" iddiasıyla 15 kişiyi de idam ettirdi.
    24:20Hoca İddiaları ve Şapka Devri
    • 1200-1300 Hoca, Menemen'de sarhoş bir yedek subayı öldürdü, ancak Erzurum, Sivas ve Konya'daki hocalarla arasında bir bağlantı yoktu.
    • Hoca, bir langarda barındırıldı ve abdest bozulduğu için affedilmedi.
    • Şapka yasağı geldiğinde 13 vilayette darağacı kuruldu, Hamidiye zırhlısı Rize'ye gönderildi ve şehri topa tuttu.
    26:12Boraltan Köprüsü Hadisesi
    • Almanlar mağlup olmaya başlayınca, Ruslar karşısında korkan 454 Azeri Türkiye'ye sığındı.
    • İsmet Paşa, bu Azerileri Rusya'ya iade etti ve Ruslar tarafından katledildiler.
    • 1828'de Macarlar Rusya'ya karşı isyan etti, isyancılar Türkiye'ye sığındı ve Osmanlı, Rusya'nın iade talebini reddederek savaşa girdi.
    30:52Türkiye'nin İnsan Hakları Bakımından Yükselişi
    • Türkiye, cihan tarihi içinde insan haklarına riayet bakımından hiçbir milletle mukayese edilmeyecek bir milletken, ecnebiyi bile korumuş.
    • Türkiye'nin bu güzel özellikleriyle karşılaştırıldığında, dininden ve kanından adamları öldüren yöneticilerin kötü tutsaklığı vurgulanıyor.
    • Köprü örneği verilerek, köprünün bir tarafında ruhsas gelirken, öbür tarafında 454 adamın kurşuna dizildiği anlatılıyor.
    31:39İsmet Paşa'nın Şapka Hakkındaki Görüşleri
    • Ankara Valisi Yahya Galip, halkın şapka kabul edilmesini "gavur olmak" olarak algıladığını ve şapka üzerine ay yıldız ilave edilmesi gerektiğini söylemiş.
    • İsmet Paşa, bu öneriyi reddederek inkılabın ruhunu anlatmış ve şapkanın gavur denilen adamlarla arada fark kalmaması için alınan bir simge olduğunu belirtmiş.
    • İsmet Paşa'nın 1968'de Ulus Gazetesinde yayınladığı hatıralar, demokrasiye geçildikten sonra bazı şeyleri halk huzurunda söyleyememe durumunu gösteriyor.
    33:33İsmet Paşa'nın Camilerle İlgili Eylemleri
    • İsmet Paşa, Çanakkale'de cami yerine kerhane yaptırmış.
    • Sultanahmet Camii'ni Alman Harbi'nde ot doldurmuş ve bahçesine kadın haklarını doldurmuş.
    • Tophane'deki Nusretiye Camii'ni oduncuya kiraya vermiş ve Alman Harbi'nde şehzadebaşı Camii'nin kurşunlarını söktürüp hurdacıya sattırmış.
    34:10Lozan Konferansı ve İsmet Paşa'nın Tutumu
    • İsmet Paşa, Batum, Batı Trakya, Ege Adaları, Kıbrıs ve Antakya gibi bölgelerin Misak-ı Milli'ye dahil olduğunu ve bunların Türkiye'ye ait olması gerektiğini söylemiş.
    • İsmet Paşa, Suriye'den bir adım ilerisini talep etmemiş ve Lozan'da bazı bölgeleri talep etmemiş.
    • İsmet Paşa, Batı Trakya'yı Yunanistan'dan alıp Bulgaristan'a vermek istemiş, ancak bu girişim başarısız olmuş.
    36:22Ege Adaları Hakkında
    • İkinci Muraha Sızanur, Ege adalarının ahalisinin ekseriyetle Yunan olduğunu ve arazisinin taşlıktan oluştuğunu belirtmiş.
    • Ege adalarının sadece Türkiye'ye saldırmak için bir üst hareke olarak kullanılabilmesi ve bunu elde tutmak için donanma gerektiği söylenmiş.
    • Limni adasının zapta geçmeyi unutulması sonucu Yunanistan'a bırakılmış ve bugün Limni adasında Yunan bayrağı dalgalanıyor.
    38:11Son Sözler
    • "Her oluş bir zamana rehn olunmuştur, sizin nesiniz?" sözüyle başlayan bir ifade, İslam'ın mutlak galebesini ve küfrün mutlak yıkılışını vaat ediyor.
    • Konuşmacı, "İşte bu benim Atatürk hakkındaki düşüncem" diyerek "Sevmiyorum" cevabını veriyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor