• Buradasın

    Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Eğitim Videosu

    youtube.com/watch?v=5Gwqlj8OVWc

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Okurreli Eğitim Kanalı tarafından sunulan, bir eğitmen tarafından anlatılan kamu görevlileri sendikaları ve toplu sözleşme kanunu hakkında kapsamlı bir eğitim içeriğidir.
    • Video, 46,88 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun amacı, kapsamı ve tanımlarıyla başlayıp, sendikaların kuruluşu, hizmet kolları, tüzüğü, zorunlu organları ve seçim süreçleri hakkında detaylı bilgiler sunmaktadır. Eğitmen, konuları görsel materyaller ve kodlama teknikleri kullanarak anlatmakta, özellikle sınavlarda çıkabilecek soru tiplerine dikkat çekmektedir.
    • Videoda sendikaların kurulabileceği hizmet kolları "Bankacı Ulaş Bey" hikayesi üzerinden kodlanarak anlatılmakta, tüzükte bulunması gereken hususlar, kurulların (yönetim, denetleme, disiplin) oluşumu, görev ve yetkileri gibi konular detaylı olarak ele alınmaktadır. Ayrıca, sendika kurulurken dikkat edilmesi gereken süreler ve kurulların üye sayıları gibi önemli bilgiler de akılda kalıcı hale getirilmektedir.
    00:01Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Tanıtımı
    • Orreli Eğitim Kanalı, 46,88 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile ilgili ilk videosunu çekiyor.
    • Kanunun amacı, sendika ve konfederasyonların kuruluşu, organları, yetkileri ve faaliyetleri ile toplu sözleşme yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
    • Kanun, kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsü dışında çalışan kamu görevlileri hakkında uygulanır.
    01:29Kanunun Tanımları
    • Konfederasyon, değişik hizmet kollarında bu kanuna tabi olarak kurulmuş en az beş sendikanın bir araya gelerek oluşturdukları tüzel kişiliği olan üst kuruluşlardır.
    • Toplu sözleşme, BTS'ler çerçevesinde kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülen toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda mutabık kalması durumunda taraflarca imzalanan sözleşmedir.
    • İşyeri sendika temsilcisi, bir işyerinde en çok üye kaydetmiş sendikacı o iş yerinden seçilen kamu görevlisidir; sendika işyeri temsilcisi ise her sendika tarafından o iş yerinden seçilen kamu görevlisidir.
    04:47Sendikaların Kuruluşu ve Hizmet Kolları
    • Sendikalar hizmet kolu esasına göre Türkiye çapında faaliyette bulunmak amacıyla bir hizmet kolundaki kamu işyerinde çalışan kamu görevlileri tarafından kurulur.
    • Bir hizmet kolunda birden fazla sendika kurulabilir, ancak meslek veya işyeri esasına göre sendika kurulamaz.
    • Sendikaların kurulabilecekleri hizmet kolları: büro, bankacılık ve sigortacılık hizmetleri; eğitim, üretim ve hizmetleri; sağlık ve sosyal hizmetler; yerel yönetim hizmetleri; basın yayın iletişim hizmetleri; kültür ve sanat hizmetleri; bayındırlık inşaat hizmetleri; ulaştırma hizmetleri; tarım ve ormancılık hizmetleri; enerji, sanayi ve madencilik hizmetleri; diğer vakıf hizmetleridir.
    10:26Sendikaların Kuruluş İşlemleri
    • Sendika ve konfederasyonlar önceden izin almaksızın serbestçe kurulurlar.
    • Sendika kurucusu olabilmek için kamu görevlisi olarak çalışmak yeterlidir.
    • Sendikanın kurucuları sendika tüzüğü ve kamu görevlisi olduklarını gösterir belge ile sendikayı ilk genel kurula kadar sevk ve idare edecekler.
    11:30Sendika ve Konfederasyon Kuruluş Süreci
    • Sendikanın kurucuları, sendika merkezinin bulunacağı ilim valine belgelerini vermek zorundadırlar.
    • Konfederasyon kurucuları, konfederasyon tüzüğü, sendikaların konfederasyon kurulmasına ilişkin kurucular kurulu kararını ve konfederasyonu ilk yıllara kadar sevk ve idare edeceklerinin isimlerini konfederasyon merkezinin bulunacağı ilim valine vermek zorundadırlar.
    • Yukarıda anılan belge ve tüzüklerin ilgili valiye verilmesiyle sendika ve konfederasyon tüzel kişilik kazanır.
    13:26Valilik ve Bakanlık İşlemleri
    • Valilik tüzük ve belgelerin birer örneğini onbeş gün içinde Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gönderir.
    • Tüzüğün veya belgelerin içerdikleri bilgilerin kanuna aykırılığın tespit edilmesi ya da kuruluş koşullarının gerçekleşemediğini anlaşılması halinde ilgili vali eksiklerin bir ay içinde tamamlanmasını ister.
    • Eksiklikler tamamlanmadığı takdirde sendika veya konfederasyonun faaliyetini durdurması için ilgili valilik bir ay içinde iş mahkemesine başvurur.
    14:59Mahkeme Süreci ve Sonuç
    • Mahkeme kanuna aykırılığın veya eksikliğin giderilmesi için altmış günü aşmayan bir süre verir.
    • Verilen süre sonunda tüzük ve belgeler kanuna uygun hale getirmemişse mahkeme sendikaya kapatılmasına karar verir.
    • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sendika konfederasyonu için birer bilgi kaydı tutar.
    17:01Sendika Tüzüğü
    • Sendikaların tüzükleri üyelik, adetler ve diğer tüm hususları içerir.
    • Tüzükte sendika veya konfederasyonun adı, merkezi, amacı, faaliyet gösterdiği hizmet kolu, kurucuların bilgileri ve üyelik koşulları belirtilmelidir.
    • Tüzükte genel kurul delegelerinin belirlenmesi usulü, kurulların görevleri, toplantı usulü ve iç denetim usulü gibi hususlar yer almalıdır.
    19:22Sendika Tüzüğü ve Zorunlu Organlar
    • Sendika veya konfederasyonun tüzüğünde, fesi, dağılması, birleşmesi veya mahkeme kararı ile kapatılması durumlarında mal varlığının tasfiye usulü belirtilmelidir.
    • Tüzükte zorunlu olarak belirtilmesi gerekenler arasında geçici yönetim kurulu üyelerinin bilgileri, temsilci seçiminde yetkili kurulum belirlenmesi, gelirlerin muhafaza edilme şekli ve kasaların tutacağı azami nakit mevcudu yer almaktadır.
    • Sendikaların zorunlu organları yönetim kurulu, genel kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kurulu olup, bunları hatırlamak için "yonge dedi" ifadesi kullanılabilir.
    22:37Sendika ve Konfederasyon Organları
    • Sendika ve konfederasyonlar, tüzüklerinde belirtilmesi kaydıyla, yönetim kurulu, genel kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kurulu dışında da organlar kurabilirler.
    • Genel kurul dışındaki organlar görev, yetki ve sorumluluklarını kurulacak yeni organlara devredebilirler.
    • Genel kurullar, üye sendikalarca seçilen en çok beşyüz delegeden oluşur ve üye sayısı bini aşan sendikaların genel kurulları delegelerle yapılabilir.
    25:24Genel Kurul Toplantıları
    • Sendika veya konfederasyonun ilk genel kurulu, tüzel kişilik kazanmasından başlayarak altı ay içinde yapılmalıdır.
    • Olağan genel kurul toplantıları dört yılı aşmak üzere tüzüklerde belirtilmelidir.
    • İlk genel kurul toplantısı arasındaki döneme ilişkin faaliyet ve hesap raporu, denetleme kurulu ve denetçi raporu ile gelecek döneme ilişkin bütçeler, genel kurula katılacaklara toplam tarihinden en az onbeş gün önce yazılı veya elektronik ortamda gönderilir ve internet sitesinde ilan edilir.
    28:00Toplantı Yeter Sayıları
    • Toplantı yeter sayısı, delege tam sayısının salt çoğunluğudur (yarısının bir fazlası).
    • İlk toplantı yeter sayısı sağlamazsa, ikinci toplantı en çok onbeş gün sonraya bırakılabilir ve bu ikinci toplantıda üye sayısının salt çoğunluk aranmaz.
    • Karar yeter sayısı, toplantıya katılan üye veya delege sayısının salt çoğunluğudur.
    29:50Sendika Yönetim Kurulu ve Toplantılar
    • Görevli mahkeme genel kurulu, kanun ve tüzük hükümlerine göre altmış günü geçmemek kaydıyla en kısa zamanda toplantı toplamak ve yeni yönetim kurulu seçinceye kadar işleri yürütmekle görevli olmak üzere bir veya üç tayin eder.
    • Toplantılar sayısı ve kara yeter sayısı usul ve esaslara uyulmazsa Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın olaya müdahil olacağını ve kayyum atayacağını belirtmek gerekir.
    30:20Seçimlerde Uygulanacak Esaslar
    • Genel kurullarda seçimler yarı gözetimi altında serbest, ISO'ya açık ve sayı ve döküm yasasına göre yapılır.
    • Genel kurul toplantıları, seçimler, itirazlar ve yenileme ilişkileri 28/11 sayılı Sendikalar Kanunu'nun 14. ve 52. maddelerinde yer alan hükümlerle uygulanır.
    • Seçimlere ilişkin usul ve esaslar sendika ve konfederasyonların tüzüklerinde belirtilir.
    31:06Genel Kurulların Görev ve Yetkileri
    • Genel kurulların görevleri arasında organların seçimi, tüzük değişikliği, raporların görüşmesi, çalışma programı ve bütçenin görüşülerek kara bağlanması yer alır.
    • Sendika ve konfederasyon tüzüklerinde belirtilen konularda yönetim kurulu'na yetki verilmesi, taşınmaz malların satın alınması veya satılması konusunda yönetim kuruluna yetki verilmesi ve sendika üyelerine verilecek ücretlerin belirlenmesi genel kurulu görevleri arasındadır.
    • Sendika şubesi açma, birleşme veya kapatma, başka bir sendika veya konfederasyonla birleşime katılma, uluslararası kuruluşlara üye olma ve çekilme, fesih karar verme gibi işlemler de genel kurulun görevleridir.
    32:45Yönetim, Denetleme ve Disiplin Kurulları
    • Sendika şubesi ve sendika yönetim kurulu üç veya yedi kişiden, konfederasyon yönetim kurulu ise en az beş, en çok on üyeden oluşur.
    • Disiplin kurulu ve denetleme kurulu üçü de üç eksi beş üyeden oluşur.
    • Yönetim, denetleme ve disiplin kurullarının oluşumu, görev ve yetkileri ile toplanma ve kararma usulleri Sendikalar Kanunu'nun 16-19. maddelerinde ve sendika kompozisyonlar tüzüklerinde düzenlenir.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor