• Buradasın

    Coğrafya Dersi Soru Çözümü: Haritacılık ve Topografya

    youtube.com/watch?v=uQV8fug6nMU

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, bir öğretmen/eğitmen tarafından sunulan coğrafya dersi soru çözümü içeriğidir. İlk bölümde bir öğretmen, ikinci bölümde ise şehir planlama uzmanı Ahmet Bey'in soruları çözülmektedir.
    • Video, haritacılık, projeksiyon yöntemleri ve harita okuma konularında çeşitli soruların çözümünü içermektedir. İçerikte elektronik ortamda harita hazırlama çalışmaları, tarihsel süreçte haritacılık faaliyetleri, topoğrafya haritası yorumlaması, dünya siyasi haritası projeksiyonları, renklendirme yöntemi ve harita ölçekleri gibi konular ele alınmaktadır.
    • Videoda ayrıca harita ölçeğinin nasıl değiştirileceği, demiryolu yapımında köprü veya tünel yapılması gereken yerlerin belirlenmesi ve topografya haritasından alınan k-l doğrultusunun profilinin çıkarılması gibi pratik uygulamalar da adım adım açıklanmaktadır. Her soru için doğru cevap verilip, neden bu cevabın doğru olduğu detaylı şekilde anlatılmaktadır.
    00:02Elektronik Ortamda Harita Çalışmaları
    • Uzaktan algılama ve uydu fotoğrafları dijital ortamlarda dikkate alınır.
    • Coğrafi bilgi sistemleri (CBS) alansal, çizgisel ve noktasal verileri işleyen elektronik ortamlardır.
    • Küresel konumlama sistemi (GPS) telefonlarda konum belirleme amacıyla elektronik ortamda kullanılır.
    00:42Tarihsel Süreçte Haritacılık
    • İlk çağda insanlar mağara duvarlarına çeşitli semboller kullanarak ilk haritaları yapmıştır.
    • Ortaçağ'da haritacılık çalışmaları Avrupa kıtasında gelişmemiştir çünkü baskıcı bir yönetim vardı.
    • Pusula ve matbaanın icadı haritacının gelişimini hızlandırmıştır.
    • Osmanlı denizcileri ve seyahatçılar haritacılık ile ilgili çalışmalar yapmıştır.
    • Günümüzde haritacılık elektronik ortama taşınmış, CBS ve GPS gibi sistemler kullanılmaktadır.
    01:58Topoğrafya Haritası Analizi
    • Kuzeybatı kesimler en yüksek yerleri oluşturmaktadır.
    • Deniz kıyısında dik yamaçlar (falez) bulunmaktadır.
    • D noktası delta üzerindedir.
    • E ve D noktasının yükseltilerinin aynı olup olmadığı haritadan çıkarılamaz.
    03:19Harita Projeksiyonları
    • Dünya haritasında Grönland adası ve Avustralya kıtasının yüzölçümleri arasındaki farkın çok fazla olmasına rağmen haritadaki alanlarının birbirine yakın olarak çizilmesi, dünyanın küresel şeklinin düzleme tam anlamıyla aktarılamaması ve bozulmaların meydana gelmesiyle açıklanabilir.
    • Silindirik projeksiyon ekvator çevresinde, konik projeksiyon orta kuşakta, düzlem projeksiyon ise kutuplarda en az bozulma ile çizilir.
    • Grönland adası'nın haritası düzlem projeksiyon ile çizilirse hata oranı daha az olur.
    07:19Renklendirme Yöntemi ve Harita Ölçekleri
    • Renklendirme yöntemiyle çizilmiş haritalarda renkler yükselti basamaklarını ifade eder: -500 m arası yeşil, 500-1000 m arası sarı, 1000-1500 m arası turuncu, 1500 m'den yüksek kahverengi.
    • Trakya'da yeşil rengin, Doğu Anadolu'da ise kahverenginin fazla olması, Trakya'nın ortalama yükseltisinin Doğu Anadolu'ya göre daha az olmasıyla açıklanabilir.
    • Aynı büyüklükteki kağıtlara çizilen haritalarda, dünya haritası en küçük ölçekli, Türkiye'de yer alan göller haritası ise en büyük ölçekli olur.
    10:24Harita Ölçeği Hesaplama
    • Ankara'da şehir planlama uzmanı Ahmet Bey, ölçeği 1/25.000'den daha ayrıntılı haritalar çizmek istiyor.
    • Daha ayrıntılı harita çizmek için ölçek değerini (payda) küçültmek gerekir, çünkü değer büyüdükçe ölçek küçülür.
    • Haritanın jant işaret bölümü daha ayrıntılı yapmak ölçeği değiştirmez, bu yüzden doğru cevap A şıkkıdır.
    11:32Demiryolu Yapımında Köprü ve Tünel Seçimi
    • Topoğrafya haritasında kesitler doğrultusunda demiryolu yapılacağı belirtiliyor.
    • Dağ kısımlarına tünel, akarsu vadilerine köprü yapılması uygun olur.
    • Sırta (iki yamacı birbirinden ayıran sınır) kısımlarına da tünel yapılabilir.
    13:01Topografya Profil Çıkarma
    • Topografya haritasından alınan K-L doğrultusunun profili çıkarılıyor.
    • Profil çıkarma sırasında yükselti kaç defa alçalmış, kaç defa yükselmiş bakılıyor.
    • K noktası 700'den daha düşük bir yükseltide başlamış, L noktası 700'ün altında bitmiş ve haritada içe doğru oklar olan bir çukur bulunuyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor