Kocamaz zeytin sıkma makinesi, kontinü sistem olarak adlandırılan ve bir dizi makinadan oluşan bir üretim hattında çalışır. Çalışma prensibi şu şekildedir: 1. Zeytinlerin Taşınması: Zeytinler, taşıma konveyörüne dökülür ve buradan aspiratörler vasıtasıyla yapraklarından arındırılır. 2. Yıkama: Yapraklarından arındırılmış zeytinler yıkama ünitesine aktarılır. 3. Kırma: Yıkanmış zeytinler, kırıcı elevatörü sayesinde kırıcıya girer ve yarı hamur haline getirilir. 4. Malaksör: Kırılan hamur, malaksör grubuna aktarılır ve burada 30-35 °C'de 35-45 dakika yoğurularak yağ çıkarılmaya hazır hale gelir. 5. Dekantör: Hamur, dekantöre aktarılır ve burada santrifüj kuvvetler sayesinde katı ve sıvı fazlara ayrılır. 6. Yağ ve Atık Su Ayrımı: Vibrasyon eleğiyle yağ ve atık su içindeki partiküller ayrıştırılır, yağ dinlenme tankına, atık su ise dışarı pompalanır. 7. Pirina: Yatay ve dikey pirina helezonları vasıtasıyla pirina tesis dışına atılır. 8. Separatör: Zeytinyağı, separatörden geçirilerek içindeki su ve küçük partiküllerden arındırılır ve pompalı yağ kabına sevk edilir. 9. Elektrik Kumanda Panosu: Tüm tesisin çalışması, elektrik kumanda panosuyla kontrol edilir.