Mutfak havalandırma hesabı, dört farklı yöntem kullanılarak yapılabilir: 1. Saatlik Hava Değişim Sayısı Yöntemi: Havalandırılması istenen yerin hacmi hesaplanır ve tavsiye edilen saatteki hava değişim sayısı ile çarpılır. 2. Birim Alan Yöntemi: Daha büyük mekânların havalandırma debisinin hesaplanması için bir m² alan için tavsiye edilen hava miktarı ile mekânın toplam alanı çarpılır. 3. Ortamdaki İnsan Sayısı Yöntemi: Ortamın kullanım amacı ve ortamda bulunan insanların havayı kirletme durumları göz önünde bulundurulur. 4. Isı Transferi Yöntemi: Havalandırma sisteminin tasarımında ısı transferi verileri kullanılır. Ayrıca, kanal boyutlandırma için aşağıdaki adımlar da takip edilebilir: 1. Hava Hızı: Ortamın özelliklerine göre ses oluşum miktarları ve toplam basınç kaybı değerleri dikkate alınır. 2. Kanal Oranları: Kanallar boyutlandırılırken, kat yükseklikleri dikkate alınır ve genellikle 2/3 oranı kullanılır. 3. Basınç Hesabı: Kanal yapımında kullanılan malzemenin, kanaldaki hava hızının ve kanal boyunun bilinmesi durumunda, kanal ağının toplam basınç kaybı bulunur. Havalandırma hesabı yaparken, profesyonel destek almak önemlidir.