Davlumbazın eski modeli, genellikle iki temel çalışma prensibinden birine göre çalışır: bacalı veya karbon filtreli. Bacalı davlumbazlar, çekilen havayı bir boru yardımıyla dış ortama tahliye eder. Bu süreçte: 1. Hava emiş fanı mutfakta oluşan kirli havayı çeker. 2. Kirli hava, yağ ve partiküllerin yakalandığı bir filtre sisteminden geçer. 3. Temizlenmiş hava, filtre sisteminden geçtikten sonra dışarıya atılır. Karbon filtreli davlumbazlar ise: 1. Havadaki yağı ve kokuyu filtreleyerek temiz hava olarak mutfağa geri salar. 2. Dış hava çıkışı gerektirmediği için montajı daha kolaydır ve bacasız mutfaklarda tercih edilir. 3. Ancak, karbon filtrelerin düzenli olarak değiştirilmesi gereklidir, aksi takdirde performans düşebilir.