Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Viski, tahıl bazlı bir damıtılmış alkollü içkidir 5. Genellikle arpa, mısır, çavdar veya buğday gibi tahıllardan üretilir 5.
Üretim aşamaları:
- Maltlama: Arpa suya yatırılır, filizlenmesi sağlanır ve ardından kurutulur 13.
- Lapalama: Kurutulmuş arpa, malt değirmenlerinde çekilerek sıcak suyla karıştırılır ve lapa haline getirilir 3.
- Fermantasyon: Lapamsı arpa suyunun içine maya eklenir ve şekerin maya ile reaksiyona girerek alkole dönüşmesi sağlanır 13.
- Damıtma: Fermantasyon sonucu elde edilen alkol-su karışımı bakır imbiklere alınır ve damıtılarak alkol sudan ayrılır 13.
- Olgunlaştırma: İmbikten elde edilen alkol, meşe fıçılara doldurulur ve belirli bir süre dinlendirilir 13. İskoçya kanunlarına göre bu süre en az 3 yıl olmalıdır 13.
Son aşamada, fıçıdan çıkan alkollü sıvıya su eklenerek alkol oranı %40-45 seviyelerine düşürülür ve viski şişelenir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: