• Buradasın

    Topkapı Sarayı'nda hangi yemekler yapılırdı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Topkapı Sarayı'nda yapılan yemeklerden bazıları şunlardır:
    • Et, tavuk ve balık yemekleri 2. Kuzu kapama, hünkâr beğendi, iç pilavı, etli dolma, yaprak sarma gibi yemekler 2.
    • Pilav çeşitleri 24. Acem pilavı, dâne-i kâbuniyye, hünkâr pilavı gibi yemekler 4.
    • Yahniler 24. Beyaz yahni, kırmızı yahni, papaz yahnisi gibi yemekler 4.
    • Çorbalar 23. Mercimek çorbası, terbiyeli ciğer çorbası, tavuk çorbası gibi yemekler 4.
    • Dolmalar 2. Ekmek dolması, elma dolması, erik dolması gibi yemekler 4.
    • Helvalar 24. Gaziler helvası, haşhaş helvası, irmik helvası gibi tatlılar 4.
    • Şerbetli tatlılar 24. Baklava, balparmak tatlısı, bülbülyuvası gibi tatlılar 4.
    Ayrıca, saray mutfağında zeytinyağlılar ve çeşitli piyazlar da hazırlanırdı 2.
    Topkapı Sarayı'nda, padişah ve saray halkı için hazırlanan yemeklerin yanı sıra, Enderun kısmında bulunan ve usta aşçıların hizmet ettiği "Kuşhane" adı verilen özel mutfakta da yemekler yapılırdı 345.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Topkapı Sarayı'nda hangi malzemeler kullanıldı?

    Topkapı Sarayı'nın yapımında taş, tuğla, ahşap ve mermer gibi malzemeler kullanılmıştır. Sarayın dekorasyonunda ise çini, mermer, ahşap oyma ve kalem işi gibi ögeler göze çarpmaktadır. Bazı örnek malzemeler: Mermer: Revan Köşkü'nün cephelerinde ve pencere altlarında mermer levhalar kullanılmıştır. Bakır: Saray mutfaklarında kullanılan pişirme kapları bakırdan yapılmıştır. Tombak: Bakıra altın ve civa alaşımı uygulanarak elde edilen tombak kaplar da koleksiyonda yer alır. Çin ve Japon porselenleri: Saray mutfaklarında sergilenmektedir.