Zeytinyağlı bakla yemeği yapmak için gerekli malzemeler: 500 gram taze bakla; 1 adet limon; 1 yemek kaşığı un; 1 adet kuru soğan; 2 diş sarımsak; 1 su bardağı sıcak su; 1 tatlı kaşığı toz şeker; 1 çay kaşığı tuz; 1/4 demet dereotu (süslemek için). Yapılışı: 1. Baklaları iyice yıkayıp ayıklayın ve limonlu suyun içinde bekletin. 2. Soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayın ve hafif kavurun. 3. Baklaları istenilen büyüklükte kesip tencereye ekleyin ve bir iki tur çevirin. 4. Ayrı bir kapta un, su, şeker, tuz ve zeytinyağını karıştırın, baklaların üzerine ekleyin. 5. Tencerenin kapağını kapatıp baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin. 6. Baklalar yumuşayınca ocağın altını kapatın ve dinlenmeye bırakın. 7. Soğutup üzerini dereotu ile süsleyip servis edebilirsiniz. Zeytinyağlı bakla, geleneksel olarak soğuk veya oda sıcaklığında servis edilir.