• Buradasın

    Sömelek Köfte neden dağılıyor?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Sömelek köftenin dağılmasının birkaç nedeni olabilir:
    • Yetersiz yoğurma: Köfte harcının uzun uzun iyice yoğrulması gerekir 12. Yoğurma işlemi iyi yapılmadığında köfte harcı dağılabilir 5.
    • Bağlayıcı malzeme eksikliği: Un, irmik veya yumurta gibi bağlayıcı malzemeler eklenmediğinde köfte harcı istenilen kıvamı alamaz ve dağılabilir 145.
    • Yanlış haşlama yöntemi: Kaynar ama çok fokur fokur olmayan, hafif tıkırdayan suya atılmaması köftelerin dağılmasına neden olabilir 2.
    • Dinlendirmeden pişirme: Hazırlanan harç dinlendirilmeden pişirildiğinde köfte dağılabilir 4.
    Bu püf noktalarına dikkat edilerek Sömelek köftenin dağılması önlenebilir.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Sömelek köftenin içine ne konur?

    Sömelek köftenin içine şu malzemeler konur: 200 gr yağsız kıyma; 1 su bardağı köftelik ince bulgur; 1 su bardağı sıcak su (bulguru ıslatmak için); yarım su bardağı irmik; 2 yemek kaşığı un; 1 adet yumurta; 1 tatlı kaşığı biber salçası; tuz, karabiber, kimyon. Ayrıca, farklı tariflerde farklı malzemeler de kullanılabilir. Örneğin, bazı tariflerde haşlanmış nohut, et suyu veya kuru nane gibi malzemeler de yer alır.

    Sömelek köftesi nasıl yapılır?

    Sömelek köftesi yapmak için gerekli malzemeler ve adımlar şunlardır: Malzemeler: - 1,5 çay bardağı ince bulgur - 1/2 çay bardağı irmik - 125 gr kıyma - 1 tatlı kaşığı domates salçası - 1 tatlı kaşığı biber salçası - 1/2 su bardağı haşlanmış nohut - 500 ml et suyu - 250 ml su - 2 adet soğan - 3 diş sarımsak - Tuz, karabiber, nane, kimyon - 1 yemek kaşığı tereyağı Yapılışı: 1. İnce bulgur ve irmik sıcak su ile ıslatılır ve yumuşayana kadar bekletilir. 2. Kıyma, yumuşayan bulgur ve irmik ile birlikte tuz, kimyon, karabiber, domates ve biber salçası eklenerek homojen bir kıvam alana kadar yoğurulur. 3. Parmak şeklinde parçalar alınarak köfte şekli verilir. 4. Bir tencerede soğan ve salça kavrulur, üzerine et suyu, su ve köfteler eklenir. 5. Köfteler piştikten sonra sarımsak ve haşlanmış nohut eklenerek kaynatılır. 6. Kaynayan köfteler kevgirle süzülür. 7. Tereyağında nane ve pul biber kızdırılarak üzerine dökülür. Afiyet olsun.