Mikrodalga fırın ve fırın arasındaki bazı farklar şunlardır: Isı dağılımı: Normal fırınlarda ısı, besinlerin dışından içine doğru dağılırken, mikrodalga fırınlarda içerden dışarı doğru ısı dağılır. Pişirme süresi: Mikrodalga fırında pişirme süresi oldukça kısa iken, normal fırınlarda pişirme süresi daha uzundur. Kuruma: Normal fırınlarda ısı eşit şekilde dağıldığı için besinlerde kuruma meydana gelmezken, mikrodalgada pişen bazı yemeklerde kuruma meydana gelebilir. İşlev: Normal fırınlar kızartma, buğulama, kurutma, demleme, mayalama gibi birçok işlev sunarken, mikrodalga fırınlar genellikle ısıtma, buz çözme ve pişirme için kullanılır. Ebat: Normal fırınlar daha büyükken, mikrodalga fırınlar daha minimal ve küçüktür. Çalışma prensibi: Fırınlar ısıtma borusunu kullanarak ısı radyasyonunu çalıştırırken, mikrodalga elektromanyetik dalgalar ile ısı yayar.